Лілія Гриневич: Парламент має ухвалити законопроект для відновлення матеріально-технічної бази переміщених із зони АТО вишів (відео)
вівторок, 7 липня 2015, 14:10

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, член фракції «Народний фронт» Лілія Гриневич наполягає на терміновому розгляді у парламенті законопроекту щодо спрощення ввезення і скасування мита на обладнання, книги та інші необхідні речі для переміщених із зони АТО вищих навчальних закладів.

Про це вона заявила під час круглого столу «Проблеми діяльності вищих навчальних закладів, евакуйованих з Донецької та Луганської областей».

«На наступний пленарний тиждень ми знову вийшли з ініціативою, щоб терміново розглянути закон щодо спрощення ввозу і скасування мита на обладнання, а також книги та все, що потрібно для евакуйованих вищих навчальних закладів та інститутів. Ми будемо вимагати обов’язково поставити цей закон на голосування», - наголосила Гриневич.

За її словами, станом на 1 червня 2015 року із зони АТО виведено 16 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації та 10 наукових установ. Крім того, у переміщених  вищих навчальних закладах контингент студентів складає понад 39,5 тис. осіб,  навчальний процес забезпечують 2844 науково-педагогічних працівників.

Голова Комітету також звернула увагу на чотири основні завдання у зв’язку із забезпеченням  діяльності евакуйованих закладів вищої освіти, а саме: 1) надання елементарних соціально-побутових умов для студентів та викладачів; 2) збереження інституційної спроможності вишів; 3) забезпечення евакуйованих університетів обладнанням; 4) створення умов для розвитку.

Учасники круглого столу констатували, що окремі нормативно-правові акти, які регламентують діяльність ВНЗ, не вирішують питання відновлення матеріально-технічної бази, навчальних, наукових та соціальних проблем, тому було розроблено рекомендації щодо кроків у сприянні функціонуванню вищих навчальних закладів та наукових установ в сучасних умовах.

Крім того, Лілія Гриневич вважає неправильним застосування чинних нормативів чисельності студентів до евакуйованих вишів.

«Вищим навчальним закладам, які переїхали, які мають труднощі з гуртожитком, складніше забезпечити таку кількість студентів на одного викладача, як це є у звичайному вищому навчальному закладі. Тому до них ці нормативи застосовувати не можна, бо у разі застосування виші можуть втратити свої ліцензії», – наголосила голова Комітету.

У зв’язку з цим Лілія Гриневич вважає за доцільне продовжити ліцензію ВНЗ, які опинилися у дуже складній ситуації.

У круглому столі взяли участь народні депутати України, члени Комітету з питань науки і освіти, представники Міністерства освіти і науки України, ректори евакуйованих закладів освіти, представники вищої школи та громадських організацій.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua