Лілія Гриневич: Фінський проект допомоги Україні в реформуванні середньої освіти передбачає перенавчання вчителів (відео)
вівторок, 11 липня 2017, 17:14

Реформування педагогічної освіти та перенавчання вчителів – основний напрямок фінського проекту допомоги Україні в реформуванні середньої освіти.

Про це розповіла міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич в ефірі одного з телеканалів.

«Цей проект матиме орієнтовну вартість 6 мільйонів євро. Він розрахований на 4 роки. Це не надто великі кошти на такий період часу, але їх ми вкладемо саме у формування нової моделі педагогічної освіти», - зазначила міністр.

Лілія Гриневич пояснила, що сьогодні в Україні існує архаїчна модель педагогічної освіти, яка забезпечує вчителів затеоретизованими знаннями, але не дає їм сучасних інструментів для роботи з дітьми. «Коли ці вчителі приходять до школи, то їм надзвичайно складно, особливо з сьогоднішніми сучасними дітьми», – додала очільниця МОН.

Вона наголосила, що окрім створення нової моделі педагогічної освіти, проект також буде спрямований на підвищення кваліфікації вчителів та на підтримку запровадження нового держстандарту початкової освіти.

«20 тис. вчителів, що братимуть перший клас Нової української школи у 2018-2019 навчальному році, а саме так новий закон «Про освіту» описує старт запровадження реформи, мають пройти перепідготовку. Для цього потрібно підготувати якісний дистанційний та очний курси, які пройдуть кожен з цих вчителів. Що потрібно дати нашим вчителям – це інструменти, їм потрібно викласти матеріли, їм потрібно показати сучасні методики навчання», – сказала Лілія Гриневич.

Зокрема, відповідну підготовку вже пройшли тренери, що здійснюватимуть перепідготовку вчителів, а вже з цього – 2017-2018 навчального року – пілотування нового стандарту пройде у 100 школах.

«У пілотному проекті візьмуть участь як сільські, так і міські школи – дуже різні заклади. Головне, на що ми орієнтувалися, це наявність в школі відкритих до змін вчителів та керівника навчального закладу, що готовий їх підтримати. Педагоги з пілотних шкіл пройдуть тренінг ще влітку, ми для них також готуємо матеріали, за якими вони працюватимуть. Так, це дуже напружена робота, в нас є потижневий план, за яким ми працюємо, і зволікати далі нема куди. Ми не можемо більше відкладати реформу освіти і жити в цій пострадянській школі, що не відповідає вимогам сучасного суспільства», – зазначила Лілія Гриневич.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua