Лілія Гриневич: Із Закону «Про освіту» починається Нова українська школа
четвер, 6 жовтня 2016, 17:39

Верховна Рада має намір ухвалити новий Закон України «Про освіту».

За прийняття відповідного законопроекту № 3491д у першому читанні сьогодні проголосувало 277 народних депутатів.

«Проект, який понад три роки, ще за мого головування в Комітеті ВР, розроблявся спільно з провідними експертами, пережив не одну спробу вихолостити з нього прогресивні норми, нарешті схвалений парламентом», - прокоментувала рішення парламенту міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що попереду ще доопрацювання законопроекту в комітеті, 2-ге читання і ухвалення в цілому.

«Це компромісний варіант, закон неідеальний, але що надзвичайно важливо: Україна зробила важливий крок від освітньої системи виховання гвинтиків для застарілого механізму до освітньої системи, в якій держава прагне дати своїм громадянам та громадянкам можливість розкрити себе завдяки освіті», - зазначила міністр.

Лілія Гриневич наголосила, що права здобувача освіти, а не системи, вперше поставлені в центр Закону.

«Вперше зрівнюються в правах всі форми здобуття освіти. Вперше в законі приписана освіта для дорослих - ми усвідомлюємо, що отримати одну професію на все життя в світі, що постійно змінюється, практично неможливо. Вперше надаються реальні засади для автономії навчальних закладів і педагогічної свободи освітян», - зазначила вона.

Міністр також наголосила, що закон вперше створює механізм реального контролю якості освіти, бо за чинним законом управління освіти самі забезпечують освітній процес і самі себе контролюють.

«Вперше створюється інституційний майданчик, який має поєднати вимоги роботодавців і ринку праці з стандартами вищої освіти, щоб випускники вишів не виходили з університетів і не чули "а тепер забудь, все що вчив", - зазначила вона.

«З цього закону починається Нова українська школа, якісне реформування професійно-технічної освіти та завершення реформи вищої освіти», - підкреслила Лілія Гриневич.

Вона подякувала депутатам за це історичне рішення, адже чинний Закон "Про освіту" ухвалювався ще за СРСР у 1991 році.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua