Лілія Гриневич: Ми запроваджуємо нову формулу розподілу освітньої субвенції (фото)
четвер, 23 листопада 2017, 18:05

Сьогодні освітня система України стоїть перед кількома нагальними викликами – запровадження нової формули розрахунку освітньої субвенції, запуск 1-го класу Нової української школи, а також загалом імплементація закону «Про освіту».

На цьому наголосила міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич під час форуму «Децентралізація у сфері освіти».

«Ми запроваджуємо нову формулу розподілу освітньої субвенції. Вона виглядає багатоповерховою та складною. Але вона складна саме тому, що враховує особливості різних територіальних громад», - сказала вона.

Міністр наголосила, що у цьому процесі для МОН дуже важливо врахувати щільність населення для сільських територій і ОТГ, для гірських районів тощо.

«Ця формула працюватиме перший рік. І ми розуміємо, що протягом першого року можуть проявитися певні речі, які потрібно доопрацювати – тому ми, зважаючи на практику, вноситимемо корективи. Таким чином формула буде удосконалюватись, на наступний рік в бюджеті буде передбачена відповідна стабілізаційна дотація. Якщо для когось формула не врахує необхідну потребу, ми із цієї дотації вирівнюватимемо ситуацію», – розповіла Лілія Гриневич.

Вона також додала, що новий закон «Про освіту» має кілька стрижневих ідей.

«По-перше, педагогічна свобода вчителя. І тут нам доведеться працювати з вчителями. Щоб усі педагоги могли самостійно розробити власні програми, потрібен час. Тому для перших класів усі вчителі матимуть підвищення кваліфікації», - пояснила очільниця МОН.

Наступне - фінансова автономія. «Це не означає, що буде бухгалтер в кожній школі. Просто ви самі зможете побудувати оптимальну модель, наприклад, щоб один бухгалтер обслуговував кілька шкіл. Що точно має бути – кожен директор повинен знати, що робиться з його бюджетом, і оприлюднювати цю інформацію», – зауважила міністр.

Лілія Гриневич підкреслила, що зараз «важливо зрозуміти, які тіньові кошти є в освіті. А батьки мають побачити, які шалені гроші вкладає громада на утримання школи, бо зараз вони цього не бачать».

Ще одна із важливих новацій закону «Про освіту» – створення Державної служби якості освіти.

«Децентралізація коштів та повноважень має призводити до централізації контролю якості – це тренд сучасних децентралізованих систем. При децентралізації ми можемо мати великі різниці в якості, тому цей фактор повинен врівноважуватися. Для цього закон передбачає створення Державної служби якості освіти, яка матиме регіональні представництва на місцях, і саме вони займатимуться контролем якості надання освітніх послуг», – наголосила міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua