Лілія Гриневич: МОН співпрацюватиме з Радою Європи при оновленні шкільних програм і розробці антиплагіатної нормативної бази
четвер, 19 січня 2017, 13:22

Міністерство освіти і науки України співпрацюватиме з Радою Європи під час оновлення програм для базової і старшої школи, а також розробки антиплагіатної нормативно-правової бази.

Про це йшлося на зустрічі міністра освіти і науки, представника партії «Народний фронт» Лілії Гриневич з Головою офісу Ради Європи в Україні Енбергом Мортеном.

«Ви займаєтесь проектом, що пов’язаний з розвитком демократичних цінностей та громадянства. І в ньому для нас дуже важливими є напрацьовані матеріали, які ми можемо інтегрувати в навчальну програму для школярів. Зокрема, зараз ми починаємо підготовку до оновлення програм базової школи та написання нових програм для старшої школи – 10-11 класів», – повідомила Лілія Гриневич.

Вона додала, що проблема вже наявних освітніх матеріалів для школярів, що були підготовані офісом Ради Європи, полягає в тому, що вони існують окремо від навчальних програм та передбачають створення окремого предмету. Впровадити такі курси МОН не може, оскільки школи в Україні і так дуже перевантажені різними дисциплінами.

«Нам потрібно оформити ці матеріали в розрізі предметів та вікових особливостей дітей. Наприклад, для дітей 11 класу з курсу історії ми пропонуємо використовувати ці тексти, а для занять з математики в конкретному класі та з конкретної теми можна використовувати наступні вправи та задачі. Тобто ми маємо йти дорогою не створення окремих курсів, а наскрізної інтеграції демократичних цінностей у навчальний процес», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона додала, що українські вчителі повинні вчитися використовувати на своїх уроках більше матеріалів і не обмежуватися лише підручником. Щоб допомогти їм у цьому, МОН може розмістити матеріали у вільному доступі, а також додати до них рекомендації щодо використання.

Енберг Мортен зазначив, що подібний підхід має значно підвищити продуктивність тих зусиль, які офіс Ради Європи докладає для якісних змін в Україні. Сторони також домовились, що буде розглянуто можливість долучити європейських експертів до робочої групи, що працюватиме над оновленням програм для консультацій та експертизи напрацьованих матеріалів.

Важливою сферою співпраці МОН та офісу Ради Європи є питання підвищення академічної доброчесності та антикорупційні заходи в сфері вищої освіти.

«Враховуючи, що у вас уже передбачено проект у цій сфері, ми хотіли б разом з вами працювати над створенням антиплагіатного законодавства в Україні. Нормативно-правова база, що стосується боротьби з плагіатом, у нашій країні практично відсутня. Це стосується й визначення плагіату, й механізмів, за якими плагіат має визначатися, тому ми щиро сподіваємося на вашу допомогу в роботі над її створенням», – підкреслила Лілія Гриневич.

Цього року закінчується план дій, який формує офіс Ради Європи для планування подальшої співпраці з Україною. Тому також йшлося про роботу над наступним планом, згідно з яким сторони працюватимуть з початку 2018 року.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua