Лілія Гриневич: Мовна стаття закону "Про освіту" буде спрямована на експертизу Венеціанської комісії
четвер, 28 вересня 2017, 12:18

Міністерство освіти та науки України направило до Ради Європи листа, де заявило про намір надіслати на експертизу до Венеціанської комісії статтю 7 "Про мову навчання" Закону "Про освіту".

Про це розповіла Міністр освіти і науки, представник партії "Народний фронт" Лілія Гриневич під час зустрічі з Міністром національної освіти Румунії Лівіу Марьян Попом, яка пройшла 27 вересня.

Лілія Гриневич повідомила, що 6 жовтня у неї також заплановано зустріч з Генеральним Секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, на якій також буде обговорюватися питання експертизи та імплементації статті 7 Закону "Про освіту".

"Потрібно розуміти, що пункт 4 статті 7 передбачає, що у базовій та старшій школі один чи декілька предметів можуть викладатися мовою Європейського союзу. Співвідношення, які закладатимуться у різних класах, будуть прописані на рівні базового навчального плану, що затверджується КМУ разом із Держстандартом. Ми готові вести щодо цього консультації, але усі рішення, що прийматимуться, мають враховувати, в першу чергу, інтереси наших громадян, незалежно від походження", - зазначила міністр.

Вона наголосила на тому, що наразі в Україні існують цілі анклави – території на яких населення спілкується виключно мовою меншини і діти, відповідно, не мають жодної мовної практики державною мовою.

"Це негативно впливає на результати ЗНО цих дітей з української мови. Цього року більше 54% дітей, що навчаються у школах з румунською мовою навчання, не склали ЗНО з українською мови, тобто не подолали поріг склав/не склав. Ці діти автоматично не можуть вступати до українських ВНЗ, вони не зможуть потрапити на державні посаді чи в органи місцевого самоврядування. Але найгірше – ми створюємо мовне гетто, території, на яких громадяни не можуть вільно комунікувати з рештою населення нашої країни", - пояснила Лілія Гриневич.

Зустріч пройшла у дружньому форматі, планується, що міністр Поп донесе основні аргументі української сторони щодо імплементації ст. 7 Закону "Про освіту" румунському парламенту та уряду.

Лілія Гриневич та Лівіу Марьян Поп під час розмови також відзначили, що були колегами ще до того, як зайняли міністерські посади – обидва Міністри були вчителями, а також походять з учительських родин.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua