Лілія Гриневич: Прийняття урядового законопроекту про наукову і науково-технічну діяльність дасть новий імпульс розвитку науки (відео)
четвер, 26 листопада 2015, 15:32

Прийняття урядового законопроекту про наукову і науково-технічну діяльність №2244а у другому читанні та в цілому є надзвичайно важливим для держави і дасть новий імпульс для розвитку української науки.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич під час брифінгу в парламенті.

Голова профільного комітету відзначила, що цей закон "відкриватиме нові можливості для української науки і сприятиме її інтеграції до європейського дослідницького простору".

Так, за словами Гриневич, цей закон відкриває доступ до фінансування наукових досліджень не тільки для певних інституцій, а також для колективів вчених та навіть індивідуальних вчених.

"Ми змінюємо систему фінансування наукових досліджень, збільшуємо частину грантового фінансування, яке буде розподілятися через Національний фонд досліджень. І головне, що це буде здійснюватися за прозорими критеріями", - заявила Лілія Гриневич.

Вона також додала, що відповідно до законопроекту №2244а буде змінена система управління наукою завдяки створенню Національної ради з питань науки і технологій, яка буде мати два комітети – науковий і адміністративний.

За її словами, це сприятиме налагодженню комунікації між представниками органів влади та науковцями.

"В адміністративному комітеті будуть ті люди з виконавчої влади, які зобовязані втілювати рішення, прийняті науковим комітетом", - пояснила Гриневич.

Як зауважила представник фракції "Народний фронт", законопроект про наукову і науково-технічну діяльність надає пріоритети для розвитку наукових досліджень в університетах та інших вищих навчальних закладах, що має вплинути на якість вищої освіти в Україні.

Крім того, цей законопроект передбачає участь молодих учених у формуванні наукової та науково-технічної політики, розширює взаємодію між академічною й університетською наукою, впроваджує інституції для цієї взаємодії (колективні центри, ключові лабораторії).

У свою чергу заступник міністра освіти і науки Максим Стріха зауважив, що "Україна залишається першорядною науковою державою на континенті, а українська наука здатна виконувати ті завдання, які ставить час". Як приклад він навів той факт, що українські вчені розробили вітчизняний безпілотний літальний апарат лише за один рік.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua