Лілія Гриневич: Проблему фінансування науки в Україні має бути вирішено невідкладно
середа, 15 червня 2016, 17:45

Міністр освіти і науки України, представник «Народного фронту» Лілія Гриневич закликала працівників наукової сфери до спільного пошуку системних рішень щодо фінансування української науки. Свою позицію міністр висловила під час зустрічі з Ініціативною групою науковців.

«Потрібно зробити відчутні і зрозумілі кроки на зустріч науці. Бо сьогодні не можна говорити про стратегічне її значення, якщо навіть не вистачає коштів на зарплати науковців академій наук. Вимоги наших науковців справедливі і зрозумілі, тому нам потрібно шукати кошти», - наголосила міністр.

«Зараз ми пропонуємо щонайменше провести бюджетне наближення і перекинути кошти із кінця року на літні місяці, а у вересні закласти додаткове фінансування в рамках змін до бюджету за результатами трьох кварталів 2016 року», -  підкреслила Лілія Гриневич.

Очільниця МОН зазначила, що лише за останні роки фінансування науки скоротилось практично вдвічі і на сьогоднішній день життєво необхідно знайти понад 600 млн грн для дофінансування заборгованості з виплат зарплатні.

Лілія Гриневич також наголосила, що МОН сподівається продуктивно використати кошти європейських фондів і тих програм, до яких Україна долучилася недавно: «Ми ратифікували участь України в програмі Горизонт 2020 і нам важливо, щоб наші вчені навчилися застосовувати ці програми та брати в них участь».

У той же час, на переконання міністра, «щоб наші вчені повноцінно увійшли в ці програми, їм також необхідно мати належне фінансування і від держави, тому що вони мають входити туди не з голими руками та інтелектуальним потенціалом, а з обладнанням та вже готовими напрацюваннями». «Тому я поділяю вимогу науковців, що фінансування науки потрібно збільшити».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua