Лілія Гриневич: Профільний комітет підтримав урядовий законопроект, мета якого – запустити масшабну реформу освіти в Україні
середа, 30 березня 2016, 22:09

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти доопрацював та вирішив рекомендувати парламенту розглянути у першому читанні урядовий  законопроект «Про освіту» № 3491, мета якого – запустити масшабну реформу освіти в Україні.

Відповідне рішення було ухвалено у середу, 30 березня, під час розширеного засідання парламентського Комітету.

Голова Комітету, член фракції «Народний фронт» Лілія Гриневич зазначила, що дискусія під час доопрацювання цього законопроекту була «нелегкою, консенсус щодо деяких питань так і не було знайдено і залишилися робочі завдання до другого читання».

«Вважаю, що на даному етапі ми нарешті маємо доволі цілісну і системну реформу освіти, яка описана в базовому законодавчому акті. Законопроект вирішує багато питань, які виникали до попередніх редакцій. Зокрема, мета відповісти на виклики, які стоять перед системою освіти та державою з європейськими амбіціями, досягнута у законопроекті», – наголосила народний депутат.

Як повідомила Лілія Гриневич, у доопрацьованому законопроекті № 3491 зявилося 11 цілком нових статей. Крім того, за її словами, досягнуто правильної структури законопроекту та додано ті статті, які можна виправляти між першим та другим читанням.

Голова профільного комітету перерахувала основні змістовні речі, додані у проекті: описано сучасну українську школу з її відмінностями від сьогоднішньої школи; визначено статус педагогічних та науково-педагогічних працівників як провідників реформ; розроблено механізми для забезпечення рівності доступу до освіти, зокрема в сільській місцевості, та взаємозв’язку освіти та ринку праці; позиціонування професійно-технічної та вищої професійної освіти, джерелом фінансування якої визначено державний бюджет. Голова Комітету засвідчила наявність цілої низки додаткових прогресивних норм у законопроекті.

У свою чергу член Комітету з питань науки і освіти, представник фракції «Народний фронт» Тарас Кремінь наголосив, що реформа освіти - це базове і ключове питання, тому він підтримає цей важливий законопроект у першому читанні.

Водночас, народний депутат зауважив, що для вирішення системних проблем освіти, наприклад, із доступом до навчання, у гірських, півострівних чи прифронтових школах, дуже важливо забезпечити належне фінансування освітянської галузі, в тому числі й  із додаткових джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua