Лілія Гриневич розказала, які нововведення зроблять вступ-2016 більш справедливим (відео)
п’ятниця, 8 липня 2016, 15:55

Головне завдання цьогорічної вступної кампанії до вищих навчальних закладів – забезпечити справедливий доступ до вищої освіти.

На цьому наголосила міністр освіти і науки, представник «Народного фронту» Лілія Гриневич.

«Для нас головне завдання та цінність цієї вступної кампанії - щоб доступ до вищої освіти був справедливий.  Окрім ЗНО, працюватиме автоматизована система місць державного замовлення, яка, в першу чергу, враховуватиме інтереси абітурієнта. Він обирає свої пріоритети серед 15 заяв, які може подати на 5 спеціальностей, у будь-який вищий навчальний заклад України», - зазначила вона.

Ця система стала можливою завдяки повному переходу на електронну подачу документів. В минулому році також можна було подавати документи через Інтернет, але зберігалася й можливість подати документи в паперовому вигляді. Повний перехід на електронну систему дозволив технічно забезпечити ідею «місце йде за студентом».

Міністр наголосила, що такий розподіл допоможе не лише забезпечити місця державного бюджету для абітурієнтів з кращими балами ЗНО, а й підтримати кращі університети, навчання в яких вибиратимуть самі випускники.

«Вищі навчальні заклади, в які вступатимуть абітурієнти з кращими балами ЗНО, матимуть можливість прийняти на 25% більше студентів, ніж встановлений початковий поріг», - зазначила Лілія Гриневич.

У випадку, якщо у абітурієнта виникають складнощі з подачею електронної заяви, він може звернутися у будь-який вищий навчальний заклад, де створені спеціальні пункти допомоги, та подати документи через систему з допомогою спеціаліста з ВНЗ.

«Справедливість також є в тому, щоб забезпечити вищою освітою тих дітей, які у зв’язку з подіями, які переживає країна в наші дні, опинилися поза системою української освіти. Зокрема, це окупований Крим,  непідконтрольні території та лінія розмежування на Донбасі», - додала Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що ці діти знаходяться в нерівних умовах щодо підготовки до ЗНО у порівнянні з випускниками, які навчаються в Україні. Тому діти з цих територій мали дві можливості. Перша - складати ЗНО, для чого МОН спеціально організувало дві додаткові сесії, та вступати у будь-який виш в Україні через загальний конкурс.  Інший варіант - вступати за вступними випробуваннями до переліку спеціально обраних вишів.

«Для кримчан у нас є перелік з 12-ти таких вищих навчальних закладів, які знаходяться в 7 містах України. В цих навчальних закладах відкриті центри «Крим-Україна», вони подають до цих навчальних закладів освітню декларацію, в якій декларують свою здобуту освіту. Також вони мають скласти  українську мову та історію України, щоб довести, що готові навчатися в українських навчальних закладах. Усе це дає кримчанам можливість далі складати іспит відповідно до обраної спеціальності та отримати можливість впродовж навчання на першому курсі перескласти державну підсумкову атестацію та здобути український атестат», - пояснила міністр.

Схожа процедура діятиме також для дітей з непідконтрольних територій Донбасу та лінії розмежування. Головна відмінність в тому, що якщо ці діти оберуть вступ за вступними іспитами, а не ЗНО, вони зможуть подаватися через освітні центри, які називаються «Донбас-Україна», та вступати до евакуйованих навчальних закладів з Донбасу, а також тих, що знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua