Лілія Гриневич: Сучасна школа має давати українцям освіту для успішного життя
середа, 25 листопада 2015, 20:38

У стратегічному базовому законопроекті «Про освіту» №3491 слід закласти такі норми та положення, які дозволять українським дітям отримати сучасну компетентну освіту для успішного життя.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», голова Комітету ВР з питань науки і освіти Лілія Гриневич під час розширеного засідання комітету, на якому обговорювався проект Закону України «Про освіту».

Вона зазначила, що законопроект має стратегічне значення для держави, оскільки повинен визначити перспективи розвитку української освіти на десятиліття.

Як зауважила Лілія Гриневич, у сфері освіти тим чи іншим чином задіяно близько 10 мільйонів українських громадян. Тому, на її думку, поспішати з таким фундаментальним законом, кожна буква якого має значення, не можна.

Серед новацій законопроекту голова Комітету відзначила важливість забезпечення державою обсягами бюджетних видатків на освіту в розмірі не менше 7% ВВП, охоплення законом різних видів освіти, запровадження 12-річної програми здобуття повної загальної середньої освіти та законодавче визначення відповідальності держави за участь України в міжнародних порівняльних оцінюваннях освітніх досягнень (PISA, TIMSS, PIRLS).

Разом з тим Гриневич наголосила на тому, що у законопроекті необхідно докладніше роз’яснити ознаки 12-річної середньої освіти для того, щоб люди зрозуміли, чим нова система буде відрізнятися від існуючої.

«Ми повинні показати, як оновиться і на що буде орієнтований зміст нової 12-річної української школи. Якщо ми орієнтуємо цю школу на отримання переліку тих компетентностей, які сьогодні визначені в Європейському Союзі для загальної середньої освіти, а саме мови, підприємницької та громадянської компетентностей, тоді ми розуміємо, що  нашого терміну тривалості навчання (11 років) не вистачає для того, щоб отримати такі результати», - зазначила вона.

«Весь цивілізований світ сьогодні говорить про освіту для успішного життя. Тоді як традиційна українська школа наразі не формує відповідних компетентностей в учнів. І тому ми маємо вписати це в закон. Тоді люди зрозуміють, для чого потрібна 12-річна освіта», - пояснила голова профільного комітету.

Крім того, Лілія Гриневич наголосила, що у новому законі «Про освіту» важливо передбачити норми щодо збереження існуючих соціальних стандартів для вчителів та мережі середніх навчальних та позашкільних закладів.

Так, вона зазначила, що у зв’язку з децентралізацію влади та передачею освітньої сфери під управління органів місцевого самоврядування, необхідно посилити контроль центральної влади за системою освіти. Зокрема, за її словами, «у новому законопроекті потрібно зобов’язати місцеві громади створювати умови для доступу кожної дитини до позашкільної естетичної освіти».

Так само, на думку Гриневич, у законопроекті №3491 слід чітко прописати, які витрати покриває освітня субвенція з Державного бюджету, а які витрати покладаються на місцеві бюджети.

Лілія Гриневич також вважає, що зовнішня сертифікація вчителів, яку автори законопроекту  пропонують на заміну атестації, має бути добровільною, поступовою  та мотивувати вчителів до отримання вищої заробітної плати. 

Насамкінець, на думку голови комітету, необхідно законодавчо закріпити Національну рамку кваліфікацій та опис її рівнів; визначення статусу та повноважень органу управління національною системою кваліфікацій; реалізацію засад державно-громадського партнерства в управлінні освітою; забезпечення можливості отримувати якісні освітні послуги особам з особливими потребами.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua