Лілія Гриневич: Ухвалений урядовий законопроект закладе платформу для розвитку наукової діяльності (відео)
вівторок, 10 листопада 2015, 14:31

Верховна Рада України прийняла у першому читанні реформаторський урядовий законопроект «Про наукову та науково-технічну діяльність», №2244а.

За відповідне рішення сьогодні проголосували 290 народних депутатів.

«Прийняття у першому читанні законопроекту «Про наукову та науково-технічну діяльність» – це найкраща робота, яку ми можемо присвятити до Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, оскільки законопроект започатковує платформу для розвитку наукової діяльності», - сказала голова Комітету з питань науки і освіти, народний депутат парламентської фракції «Народний фронт» Лілія Гриневич.

Так, за її словами, законопроект №2244а створює правове поле для налагодження зв’язків між українською наукою та Європейським дослідницьким простором (ERA), перш за все, завдяки преференції реалізації міжнародно-технічних програм і проектів державних наукових установ та закладів.

Крім того, як зазначила Гриневич, у законопроекті «Про наукову та науково-технічну діяльність» скориговано позиції щодо діяльності НАН України, закладено інструмент для розподілу грантового фінансування і передбачено ротацію керівників державних наукових установ з встановленим максимумом перебування на посаді.

«У законопроекті чітко виписано структуру, функції та роль Національної ради України з питань розвитку науки і технологій у забезпеченні ефективної взаємодії представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектору економіки у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сфері наукової і науково-технічної діяльності», - пояснила Лілія Гриневич.

«Це дозволить реформувати українську науку та через децентралізацію управління науковою сферою і демонополізацію фінансування, сприятиме її входженню до Європейського дослідницького простору», - наголосила голова профільного комітету.

Лілія Гриневич також повідомила, що до робочої групи з доопрацювання урядового законопроекту до другого читання увійшли представники Міністерства освіти і науки України, представники альтернативних законопроектів та громадських організацій.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua