Лілія Гриневич: В області спрямовано 1,2 млрд грн для забезпечення класів Нової української школи
середа, 27 лютого 2019, 19:00

Уряд розподілив і направив в області 1,215 млрд гривень на навчання вчителів та закупівлю обладнання для першокласників, які навчатимуться у школі в межах реформи Нової української школи у 2019-2020 навчальному році.

За пропозицією міністра освіти і науки, представника "Народного фронту" Лілії Гриневич відповідну постанову було прийнято на засіданні уряду сьогодні, 27 лютого.

"Напередодні цього навчального року ми мали великі проблеми з затримками в закупівлях обладнання для Нової української школи. Торік ми спрямували цей мільярд на новий освітній простір у квітні, сподіваючись, що органи місцевого самоврядування зможуть оперативно використати ці кошти. На жаль, так не сталося. Тому цього року ми відправили кошти ще на 2 місяці раніше", - пояснила міністр.

"Тобто на місцях матимуть півроку, щоб підготуватися до нового навчального року. Однак я закликаю місцеві органи самоврядування не зволікати і вже зараз розпочинати підготовку до закупівель. Кожен день важливий. Наші першокласники мають 1 вересня прийти у готову до роботи школу – це наша з вами спільна відповідальність", – зазначила Лілія Гриневич.

Передбачається, що, як і торік, ці кошти використовуватимуться на засадах співфінансування. Так, обласні центри повинні будуть докласти не менше 30% власних коштів (формула 70 на 30), райони і ОТГ – не менше 10% (формула  90 на 10), а гірські території та населені пункти на лінії зіткнення – лише 5% (формула 95 на 5).

Загальний обсяг субвенції на обладнання – 950 млн грн – розподілятиметься на закупівлю меблів, дидактичних матеріалів, комп’ютерів та музичних інструментів.

"Ще одна принципова позиція, яку ми заклали у розподіл і торік, це уникнення людського фактору у розподілі цих коштів. Саме тому в постанову ми заклали принцип пропорційності. Тобто усі кошти діляться відносно кількості учнів, кількості класів та кількості шкіл з початковою школою", – пояснила Лілія Гриневич.

Ще 260 млн грн цієї субвенції буде спрямовано на підвищення кваліфікації вчителів, що братимуть перший клас у 2019-2020 навчальному році. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua