Лілія Гриневич: В Україні створено Національний фонд досліджень, який даватиме гранти на науку з 2019 року
середа, 4 липня 2018, 13:16

В Україні створено Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок.

За пропозицією міністра освіти і науки, представника партії "Народний фронт" Лілії Гриневич відповідну постанову затверджено сьогодні на засіданні Уряду.

Прийняте рішення передбачає не лише утворення Національного фонду досліджень, а й затвердження Положення про Фонд та визначення граничної чисельності його працівників – 60 осіб.

"Створення дієвого механізму конкурсного фінансування науки, що має досягти 40% від загального обсягу її бюджетного фінансування, одна з ключових рекомендацій ЄС, що були надані за результатами незалежного зовнішнього аудиту науково-інноваційної системи України", - зазначила Лілія Гриневич.

Вона наголосила, що Уряд України також виконує свої зобов’язання щодо збільшення фінансування науки. Так, за останні два роки воно зросло на 69%.

"Однак в Україні досі не існувало інституції, яка могла б надавати гранти на дослідження і розробки на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. Така штучна сегментація наукової сфери обмежує не лише наукову конкуренцію, але й можливості міжвідомчої кооперації. Адже МОН, наприклад, не має права фінансувати діяльність установ НАН, так само як і НАН не має можливості спрямовувати передбачені на її діяльність кошти до університетів", – розповіла міністр.

Вона підкреслила, що в усіх розвинених країнах існують грантові інституції, завданням яких є підтримка на грантовій основі проектів найкращих досліджень і розробок на умовах відкритих конкурсних відборів.

"Проект сьогоднішньої постанови виправить цю ситуацію. Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Його основним завданням стане грантова підтримка фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок", –  пояснила Лілія Гриневич.

Передбачається, що діяльність Фонду спрямовуватиметься безпосередньо Кабінетом Міністрів України. Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів Державного бюджету, добровільних внесків, зокрема й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів. Розмір бюджетного фінансування Фонду визначатиметься окремим рядком бюджету на підставі пропозицій очолюваної Прем’єр-міністром Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

"Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для усіх українських науковців", –  наголосила Лілія Гриневич.

Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:

• безпосередньо виконання наукових досліджень та розробок;

• сприяння науковій співпраці, науковій мобільності, зокрема наукове стажуванням наукових працівників, у тому числі й за кордоном;

• розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок;

• розвиток дослідницької інфраструктури;

• підтримка проектів молодих вчених;

• популяризація науки;

• тощо.

Лілія Гриневич зазначила, що успішне функціонування Фонду напряму залежить від його фінансування та можливостей України збільшити інвестиції в науку загалом.

"У середньостроковому плані діяльності Уряду визначено, що за 2020 рік фінансування науки за рахунок бюджету має сягнути 0,5% ВВП. З цього фінансування ми хочемо, аби на Нацфонд досліджень пішло близько 13-15%. Якщо наша економіка зможе забезпечити таке зростання – це буде неймовірним проривом для всієї країни, адже зараз навіть попри збільшення фінансування науки ми дуже сильно відстаємо від інвестицій тих держав, що дійсно мають вагомі успіхи в науковій сфері", –  підсумувала міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua