Лілія Гриневич закликала президента невідкладно підписати закон про наукову і науково-технічну діяльність (відео)
середа, 23 грудня 2015, 17:05

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, народний депутат фракції "Народний фронт" Лілія Гриневич закликала президента невідкладно підписати закон про наукову і науково-технічну діяльність №2244 а, який запроваджує системні зміни в науковій сфері та покликаний стимулювати її якісний розвиток.

Про це вона заявила сьогодні під час брифінгу в парламенті.

Гриневич повідомила, що вже спливає час, відведений для підписання закону, який був підтриманий Верховною Радою ще 26 листопада поточного року.

"Громадськість і наукова спільнота надзвичайно стурбовані тим, що поки ми не маємо чіткої інформації про підписання цього закону. Справа в тому, що цей великий закон сьогодні повинен розпочати реформування наукової сфери, зокрема, запропонувати реальні механізми якісного фінансування науки, щоб кошти, які виділяються на неї, були ще ефективніше використані", - наголосила голова комітету.

Крім того, як зауважила Лілія Гриневич, цей закон дасть механізми для стимулювання молодих українських вчених, які орієнтуються на науковий результат, залишатися в рідній країні та працювати на її благо замість того, щоб виїжджати за кордон, позбавляючи таким чином державу інтелектуального ресурсу.

Голова профільного комітету розповіла, що закон про наукову і науково-технічну діяльність передбачає нові механізми розподілу фінансування за новими критеріями, які практикуються в розвинених країнах.

"Цей закон змінює систему управління наукою, де ми спонукаємо наукові інституції працювати на пріоритети, визначені державою. Цей закон вказує на необхідність результативності досліджень для отримання подальшого фінансування. Цей закон демократизує управління в самих академіях, робить їх більш підзвітними суспільству", - розповіла вона.

Загалом, за словами представника фракції "Народний фронт", у цьому законі закладена велика кількість можливостей  для того, щоб робити системні зміни в науковій сфері.

"Вся наукова спільнота і ті люди, які розуміють, що розвиток економіки базується на інноваційній компоненті, яка є, якраз, і наслідком, і похідною від розвитку науки в країні, - всі очікують, чи будуть запущені ці нові механізми, презентовані в законі, чи, в разі не підписання цього закону, буде продовжуватися деградація науки", - наголосила Лілія Гриневич.

Тим більше, за словами Голови Комітету, на сьогодні в Україні на одну тисячу громадян припадає найменше число науковців, а фінансування наукової сфери є одним з найнижчих в Європі.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua