Лілія Гриневич закликала створити міжнародно визнаний іспит з української мови як іноземної
понеділок, 22 серпня 2016, 13:06

В Україні вже давно назріла потреба створити міжнародно визнаний сертифікаційний іспит з української мови як іноземної.

Про це заявила міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич, виступаючи перед учасниками VI Всесвітнього форуму українців 20 серпня.

«Коли я буваю на таких заходах, то завжди відчуваю гордість за те, що люди, які щоденно говорять цілим спектром світових мов, розмовляють між собою українською. В такі моменти я стаю певна, що українська мова повинна мати статус мови міжнародного спілкування», - сказала міністр.

«Нещодавно ми затвердили загальноосвітній стандарт української мови як іноземної, відповідно до європейських рекомендацій, однак нам ще належить створити міжнародно визнаний сертифікаційний іспит з української мови як іноземної. Таким чином, ми зможемо запросити ще більше представників різних народів вивчати нашу мову, знайомитися з Україною як сучасною європейською нацією», – зазначила Лілія Гриневич.

Представники діаспори підтримали цю ініціативу та підкреслили, що створення такого іспиту буде важливим не лише для іноземців, які цікавляться Україною, але й для представників української діаспори.

«Конче потрібно розробити і укласти стандарти на знання української мови, своєрідний український аналог TOEFL. Окрім того, потрібно в достатній кількості і на належному рівні розробити посібники із вивчення української мови як іноземної, бо для значного числа діаспори вона вже є такою, яку потрібно вивчати як іноземну», – підкреслив Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний.

Довідково 

Стандарти й Програми з української мови як іноземної, розглянуті колегією Міністерства освіти і науки України у 2014 році, містять мінімум обов’язкових вимог до мети й змісту навчання української мови як іноземної на рівнях, визначених CEFR (Common European Framework of Reference) і рекомендованих резолюцією Ради ЄС (листопад 2001 р.) для створення національних систем оцінки мовної компетенції. Вони становлять собою системний багатокомпонентний опис цілей комунікативно-орієнтованого навчання мови, в основу якого покладена модель мовленнєвої поведінки носія української мови у сфері щоденного спілкування як орієнтир для іншомовного комуніканта. Детальніше про це можна дізнатися за посиланням – http://old.mon.gov.ua/ua/activity/education/1410876247/

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua