Лілія Гриневич: Завдання закону "Про освіту" - розширити можливості для здобуття освіти та гарантувати гідний рівень оплати праці вчителів
середа, 27 січня 2016, 17:18

Основне завдання базового закону "Про освіту" полягає в тому, щоб розширити можливості для здобуття сучасної освіти для всіх громадян України, а вчителям - гарантувати гідний рівень оплати праці.

Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, представник фракції "Народний фронт" Лілія Гриневич у середу перед розширеним засіданням комітету, присвяченим обговоренню законопроекту "Про освіту" №3491.

За її словами, у законопроекті обов’язково слід прописати, по-перше, що змінить запровадження 12-річної системи освіти, а саме: здобуття учнями яких результатів та компетентностей ми очікуємо від такої системи; по-друге, що має покривати державна субвенція на освіту.

"Це складне завдання, але якщо ми це зараз зафіксуємо, то потім зможемо це вимагати. І тоді органи місцевого самоврядування розумітимуть: у чому полягає їхня відповідальність, а що має забезпечити держава", - пояснила голова комітету.

По-третє, як наголосила Лілія Гриневич, закон "Про освіту" має законодавчо забезпечити взаємозв'язок системи освіти з ринком праці.

"Якщо ми просто задекларуємо: у нас є взаємозв'язок з ринком праці, а не дамо інституцій, які цим займаються, це буде просто декларація. Отже така інституція має бути виписана: Національний центр професійних кваліфікацій", - заявила народний депутат.

По-четверте, за словами Лілії Гриневич, базовий освітній закон обов’язково повинен містити окрему статтю, яка гарантуватиме гідний рівень оплати праці педагогічних працівників.

"Ми мусимо серйозно визначити планований рівень оплати праці педагогічних працівників, до якого ми маємо йти, тобто якою буде ця планка, що позиціонуватиме вчителів у середньому класі", - роз’яснила представник фракції "Народний фронт".

Крім того, на думку Гриневич, в законопроекті №3491 слід докладніше прописати норми, що стосуються приватної освіти в Україні. За її словами, на сьогоднішній день цей сектор в державі дуже звужений, оскільки приватна освіта в Україні є досить дорогою, через що часто вона є недоступною навіть для представників середнього класу.

Насамкінець, Лілія Гриневич повідомила, що Комітет ВР з питань науки і освіти рекомендуватиме Верховній Раді відвести 30 днів на підготовку на базі комітету законопроекту "Про освіту" №3491 до повторного першого читання.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua