Люди хочуть вірити в Ісуса Христа, а не в московську патріархію, - Віктор Єленський (відео)
середа, 5 жовтня 2016, 12:21

Законопроект №4128 про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" дозволить врегулювати наявні внутрішні протиріччя між релігійними громадами в Україні.

Про це заявив голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, представник фракції "Народний фронт" Віктор Єленський в коментарях журналістам.

"Свобода совісті і свобода релігії – це ще право безперешкодно змінювати свої релігійні переконання і безперешкодно змінювати свою релігійну належність. Цей закон абсолютно відповідає міжнародному праву і тим зобов’язанням, які Україна брала перед міжнародною спільнотою", - наголосив парламентар, відповідаючи на закиди депутатів "Опозиційного блоку", спрямовані проти цього законопроекту.

Віктор Єленський також нагадав, що Європейський Суд з прав людини раніше захистив право Свято-Михайлівської парафії змінити свою належність і перейти з московського патріархату до київського.

За словами народного депутата, сьогодні спостерігаються "намагання закріпачити людей та не дати їм можливості змінити свою релігійну належність".

"Це стосується тих парафій, де віряни кажуть, що вони хочуть вірити в Ісуса Христа, а не в московську патріархію та "руський мир", і де депутати "Опозиційного блоку" намагаються заблокувати цей перехід, посилають туди тітушок (як це було 21 вересня минулого року в с. Катеринівка Тернопільської області), всіляко перешкоджають людям в їхньому релігійному волевиявленні", - сказав Єленський.

У той же час народний депутат наголосив на важливому моменті, а саме: згідно із законопроектом №4128 правомочність загальних зборів віруючих має перевірити керівний орган релігійної громади, що, у свою чергу, "виключає саму можливість рейдерства чи захоплення (релігійних установ. – Ред.)".

Крім того, Віктор Єленський зауважив, що на сьогоднішній день "Московська патріархія продукує багато підтасовок та неправди навколо цього законопроекту".

"Зокрема, вони надсилають у посольства листи, де йдеться, що я пропоную визначати належність тієї чи іншої храмової будівлі на так званому "місцевому референдумі". Це неправда! Йдеться про загальні збори віруючих, виключно про віруючих членів цієї громади", - наголосив він.

Так само, за словами Єленського, не відповідає дійсності поширена опонентами законопроекту теза про те, що "держава втручається в автономні справи релігійної громади, нав’язуючи їй, хто є членами цієї громади".

"Це знову ж таки неправда. Людина має ідентифікувати себе з цією громадою, інакше це примус. А також людина має брати учать в релігійному житті цієї громади. В який спосіб вона буде це робити держава не може визначити. Це повинна визначити сама громада, в тому числі, в який спосіб вона приймає та виключає своїх членів", - підкреслив Віктор Єленський. 

На переконання представника фракції "Народний фронт", ухвалення цього законопроекту дозволить врегулювати наявні внутрішні протиріччя між релігійними громадами в Україні, оскільки на сьогодні "в деяких населених пунктах відбувається боротьба за храми між віруючими, які залишаються в УПЦ московського патріархату, і тими, хто не хоче бути в московському патріархаті. У законопроекті №4128 конкретно прописано, у який спосіб вирішуються подібні питання", резюмував народний депутат.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua