Люди мають бачити, що в країні є влада і вона знає, що робити - Арсеній Яценюк (відео)
четвер, 19 березня 2020, 23:18

Основні інструменти для подолання сьогоднішньої ситуації: перегляд бюджету, збільшення допомоги від МВФ, підтримка бізнесу, соціальна допомога, мобілізація медичної системи і чітка комунікація з громадянами. Про це заявив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у ток-шоу «ПолітКлуб Віталія Портникова» на телеканалі Еспресо.TV 19 березня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що поки проходить «перша шокова хвиля» для економіки: «Значна частина людей перестала виходити на роботу. В першу чергу це буде удар по сектору обслуговування».

Окрім того, світові зовнішні ринки почали падати: «Немає споживання».

«Основне - що буде післязавтра зі світовою економікою, ніхто не знає. Чарівних паличок не існує, так само як і чарівних рецептів. Існує тільки одне – зараз треба діяти», - сказав він.

«Страх - це найгірше, що може бути. Страх, який паралізує волю до дій. А ще якщо не знають, що робити, і на це накладається страх, - це тоді ставить загрозу взагалі перед державою існування державності і захисту громадян цієї держави. Зараз для влади потрібні дуже конкретні рішення», - наголосив він.

Завданням номер один Арсеній Яценюк назвав перегляд бюджету: «До дефіциту бюджету за найкращих оцінок можуть додавати вже зараз 200 мільярдів гривень. І ми не знаємо, як буде до кінця року».

«Це означає, що треба збільшувати обсяг дефіциту, зменшувати так звані непрофільні витрати - зараз всі витрати повинні концентруватися на медицині, армії та соціальному забезпечені».

Друге, за його словами, збільшення пакету допомоги від МВФ.

Щодо банківської системи, Арсеній Яценюк наголосив на важливості для НБУ «не допустити розтринькування резервів і космічного валютного курсу».

Він також підкреслив необхідність допомоги бізнесу з боку НБУ та  всієї банківської системи: «Там, де значні кредитні портфелі, і людям треба повертати кредити, вони не зможуть сьогодні повернути. І суб'єкти малого бізнесу, і великого бізнесу. Потрібна відстрочка погашення кредитів. Плюс державі доведеться вливати гроші в державні компанії, і через кредити, і через збільшення статутного фонду, щоб люди не втратили роботу і було якесь виробництво. І так само державі треба буде давати кредити для суб'єктів малого і середнього підприємництва, щоби вся ця економічна система, яка сьогодні побудована, прожила кризовий період».

Він підкреслив необхідність мобілізації всіх ресурсів української медицини: «Проінвентаризувати все і так само підключити і військову медицину, і медицину Національної гвардії».

Повинна бути забезпечена і продовольча безпека країни та введення продовольчих регуляцій.

Арсеній Яценюк наголосив, що зростання рівня безробіття в Україні буде пов'язане не лише з епідемією та закриттям підприємств, а й із тим, що значна частина українців, які працювали за кордоном, повертаються в Україну.

«Частина коштів повинна бути направлена державою на підтримку цих підприємств. Це і відстрочення сплати податків, і скасування штрафів і пені, - і частина цих законів вже ухвалена. І це відтермінування виплати кредитів», - сказав він.

«Потрібна чітка комунікація з людьми, починаючи з рівня президента і закінчуючи рівнем голови районної адміністрації. Люди повинні бачити, що в країні є влада, яка несе відповідальність, і ця влада знає, що робити. Вони повинні це бачити, відчувати і знати», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Ми не можемо сьогодні оцінити наслідків нинішніх подій. Але бездіяльність сьогодні – це мільярдні втрати в економічному аспекті післязавтра і сотні тисяч людей без роботи вже завтра», - підкреслив він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua