Максим Бурбак: Законопроект про судоустрій і статус суддів треба ухвалити разом зі змінами до Конституції у частині правосуддя (відео)
вівторок, 31 травня 2016, 11:07

Верховна Рада повинна ухвалити законопроект "Про судоустрій та статус суддів" разом зі змінами до Конституції України, щоб провести ефективну реформу судової гілки влади.

Про це заявив Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, виступаючи з парламентської трибуни.

"Тривалі обговорення і пошук правильних рішень вивели нас на фінальний варіант законопроекту про судоустрій і статус суддів. Ми маємо ухвалити його одним пакетом зі змінами до Конституції у частині правосуддя. Прийняття цього рішення від нас вимагають обставини і запит суспільства на справедливий суд", - наголосив він.

Максим Бурбак окреслив основні зміни, які закладені у реформі, серед яких спрощення структури судової вертикалі і ліквідація зайвих ланок. Також усі діючі судді повинні пройти переатестацію.

"Жоден діючий суддя не зможе продовжити працювати, не пройшовши жорстких конкурсів або кваліфікаційних іспитів. Вже зараз близько 20% суддів відмовляються проходити переатестацію – частина терміново захворіла, частина  ігнорує цей процес, тому що знають, що не пройдуть майнову чи кваліфікаційну перевірку. Але вони не викрутяться", - наголосив Голова фракції.

Він також зазначив, що зміни законодавства зумовлять суттєве оновлення суддівського корпусу з числа досвідчених юристів і правників-науковців, а головним контролером процесу стане громадськість, яка буде активно залучена до процесу відбору кандидатів, конкурсів і контролю за діяльністю суддів.

Окрім того, законопроектом передбачено суттєве обмеження недоторканності суддів. Вони, як і прості громадяни, будуть нести відповідальність за порушення закону.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua