Максим Бурбак звернувся до Уряду з проханням вберегти село Ломачинці на Буковині від сепаратизму
п’ятниця, 19 жовтня 2018, 10:58

Керівник фракції "Народний фронт", депутат-мажоритарник від 204-го виборчого округу Максим Бурбак закликає Уряд втрутитися у ситуацію, яка склалася в одному з сіл Чернівецької області. За його словами, там відбулось незаконне захоплення влади.

Про це він заявив з парламентської трибуни.

"Я звертаю вашу увагу на незаконне захоплення влади, яке може перейти в сепаратизм, у селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області. Уже зараз там – двовладдя. Ось у мене звернення від мешканців села, які просять захисту в центральної влади. І захисту не лише своїх інтересів, а й права",  - наголосив керівник фракції.

Він розповів,  що Ломачинецька сільрада проголосувала за об'єднання з Новодністровською ОТГ. І тепер, коли відбувається процес приєднання, у селі провели проміжні вибори до сільради, якої вже не існує.

"Історія приєднання села Ломачинці до Новодністровської ОТГ вже відома на всю Україну. У ній були заручники - це депутати сільської ради, представники ЗМІ та заступник голови облдержадміністрації.  Був розгляд ситуації на засіданні парламентського комітету і, врешті-решт, перемога та довгоочікуваний для селян старт процесу приєднання до Новодністровської ОТГ. Однак це ще не щасливий фінал історії",  - зазначив народний депутат.

"У той час, коли  відбувається процедура приєднання села до Новодністровської ОТГ, невелика купка людей, які називають себе ініціативною групою, розпочала процес відкликання депутатів сільської ради. Як згодом з’ясувалося - за недостовірними підписами. На початку жовтня там швиденько провели проміжні вибори на заміну відкликаних - за 100 тисяч гривень, вибрали шістьох нових депутатів і вони вже прийняли присягу в неіснуючій раді",  - підкреслив Максим Бурбак.

Він повідомив, що вибори проводила місцева Територіальна виборча комісія за погодження керівництва Сокирянського району. Однак в ситуацію ніяким чином не втручається обласна державна адміністрація.

"Тепер у Ломачинцях склалася ситуація, коли сільська рада, згідно закону, припинила існування, а на її місці створено Ломачинецький старостинський округ №1. І є групка, так би мовити, новобраних депутатів, які називають себе сільрадою і, відповідно, планують свою подальшу діяльність. Казначейська служба, за підписом Новодністровського міського голови ОТГ Сокирянського району, відмовляється виділяти гроші на утримання бюджетних установ села Ломачинці, хоча ці функції визначені в Законі України "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Двовладдя в селі призводить до великої соціальної напруги, поки що лише соціальної", - зауважив Максим Бурбак.

"Це неприпустима ситуація, і вона вимагає негайного втручання і правоохоронних органів, і ЦВК, і, насамперед, Уряду. Керівництво виконавчої влади Сокирянського району готове на все, тільки б зберегти свою владу та не допустити подальше створення непідконтрольних йому громад в районі", - наголосив керівник фракції.

Максим Бурбак звернувся до Уряду втрутитись в цю ситуацію і вберегти село від розбрату.

"Шановний пане Прем’єр-міністр, звертаюсь до вас - і сьогодні буде направлено мій запит - розслідувати дані події та прийняти жорсткі кадрові рішення щодо посадових осіб, які причетні до незаконних дій у селі Ломачинці. І найголовніше – не допустити розбрату та сепаратизму в селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області",  - наголосив він.

"Володимир Борисович, ми з вами розпочинали разом реформу децентралізації. І тепер разом повинні захистити громади – ті, які наважилися зробити вирішальний крок для подальшої своєї історії",  - звернувся до Прем’єр-міністра Максим Бурбак.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua