Максим Бурбак: Закон про місцеві вибори – це виконаний борг перед громадянами (відео)
субота, 5 вересня 2015, 13:00

Закон про проведення виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів − це обов’язок народних депутатів перед українськими громадянами.

Так прокоментував ухвалення Верховною Радою закону №3008 щодо місцевих виборів Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак в ефірі програми «Шустер LIVE».

«Це не перемога народних депутатів – голосування за закон. Це наш борг перед людьми, перед громадами. Ми нарешті дозволили об’єднаним громадам провести вибори. Добре, що здоровий глузд переміг», - підкреслив він.

Максим Бурбак нагадав, що в кінці 2014 році Верховна Рада  проголосувала за бюджетну децентралізацію, і тепер місцеві громади мають перевиконання бюджетів.

«Згадайте, як критикували в грудні минулого року, коли приймали бюджет: пусті бюджети, з чим ви лишаєте громади – не робіть цього. Прем’єр-міністр тоді наголошував: я вірю, що це запрацює. І запрацювало – понад 40 млрд. на рахунках місцевих бюджетів. Вони можуть розбудовувати свою інфраструктуру, будувати дороги, школи”, - наголосив Бурбак.

Як відомо, розробка законопроекту №3008 була викликана необхідністю забезпечення реалізації порушеного права близько 500 територіальних громад на добровільні об'єднання внаслідок ігнорування депутатами окремих обласних рад обов'язку розглядати питання створення об'єднаних територіальних громад та оголошення перших виборів.

Зокрема, у Тернопільській області 35 територіальних громад отримали висновок Тернопільської обласної державної адміністрації і з цими висновками звернулися до сесії Тернопільської обласної ради з проханням підтримати їхню ініціативу до об'єднання. Депутати обласної ради їх не почули.

Законом №3008 внесено зміни до законів України "Про місцеві вибори" та "Про добровільне об'єднання громад" з метою узгодження системи представницьких органів місцевого самоврядування із законодавством, удосконалення процедури об'єднання територіальних громад з урахуванням принципів реформування системи місцевих виборів та узгодження процедур проведення перших виборів із черговими місцевими виборами 2015 року.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua