Микола Федорук: Україна неодмінно досягне соціально-економічного рівня розвитку Швейцарії
п’ятниця, 25 листопада 2016, 15:05

Упроваджуючи в Україні закордонний досвід децентралізації, ми маємо враховувати особливості власного державного устрою, історично-традиційний досвід та суспільно-політичну спроможність децентралізаційних процесів в нашій державі.  

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук під час ознайомчого візиту української делегації до Швейцарської Конфедерації.

«Досвід Швейцарії для України є цінним і цікавим. Зокрема, основна дискусія тривала щодо передумов та стимулів, які існували для об'єднання громад. Це державна фінансова підтримка громад, юридичний супровід та координація органами державної влади проектів об'єднання громад, підвищення продуктивності комун та побудова співпраці громад на спільних інтересах», - розповів представник «Народного фронту».

Парламентар зазначив, що Швейцарія – «давній добрий друг України у питаннях впровадження реформи децентралізації в Україні».

«Упроваджуючи досвід Швейцарії, ми маємо враховувати особливості державного устрою, історично-традиційний досвід та суспільно-політичну спроможність тих чи інших децентралізаційних процесів в Україні», - наголосив Федорук.

Як зауважив депутат, процес децентралізації в Україні, як унітарної держави, держави зі складними політичними та соціально-економічними реаліями, - непростий. Але, за його словами, «ми неодмінно досягнемо соціально-економічного рівня розвитку Швейцарії. Саме тому, що ми усвідомлюємо: сильна громада – сильна держава».

У свою чергу, присутня на зустрічі народний депутат фракції "Народний фронт" Олена Бойко зазначила, що законодавче поле України дозволяє представникам територіальних громад використовувати різні форми прямої демократії, однак питання законодавчого регламентування процесу ініціації і проведення місцевого референдуму в Україні залишаються неврегульованими.

Вона також наголосила на актуальності удосконалення законодавства України у сфері партисипативної демократії, що обумовлено необхідністю врахування в українському законодавстві європейських норм демократії участі на місцевому рівні, сформульованих у Додатковому протоколі до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах місцевого органу влади.

«Досвід Швейцарії у цій сфері є дуже корисним для України і його використання дозволить суттєво поліпшити існуючу ситуацію у сфері регламентації форм локальної демократії і створення умов для безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення», - зазначила вона.

Крім того, парламентар нагадала, що саме «Народний Фронт» є ініціатором розвитку партисипативної демократії в Україні. Так, за ініціативи депутатів фракції на розгляді у Верховній Раді України перебувають законопроекти «Про громадські слухання», «Про місцеві ініціативи», «Про публічний контроль», «Про місцевий референдум».

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua