Микола Княжицький: Ніхто так не зміг описати Гуцульщину, як польський філософ Вінценз (фото)
вівторок, 6 листопада 2018, 11:55

Ніхто так не описав Гуцульщину, як польський філософ Станіслав Вінценз, написавши відомий на весь світ епос про цей край у південно-східній частині українських Карпат.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час відкриття у Верховній Раді української версії виставки "Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)".

Виставка присвячена Станіславу Вінцензу - філософу польського походження, праведнику світу, автору книги "На високій полонині" - єдиного українського епосу про гуцулів.

 

"У цьому творі вперше зібрані усі легенди, міфи і перекази історії Гуцульщини. Ніхто так не описав Гуцульщину, як Вінценз. І коли він тікав у 1940 році через гори від радянської окупації – єдине, що він взяв з собою - це рукопис про життя гуцулів, який він продовжив писати вже в еміграції. І нам дуже приємно відкривати цю виставку сьогодні спільно з представниками польського Сейму, членами групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща", - сказав Княжицький.

У свою чергу автор виставки літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший повідомив, що в Польщі вперше її було презентовано в 2014 році. Експозиція являє собою біографічну розповідь про Станіслава Вінценза на тлі краєвидів Гуцульщини.

Виставку "Діалог про долю і душу" створено на основі документів та фотографій з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Лідіо Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею в Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвілі (Швейцарія), Асоціації "Літературний інститут Культура в Ле-Меній-ле-Руа" (Франція) та Польської бібліотеки в Лондоні.

"Вінценз був закоханий у Гуцульщину і вважав людей, які мешкають тут, людьми приреченими на свободу. В незалежності від їхньої національності, він всіх називав побратимами", - сказав Ян Анджей Хороший.

На заході також були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, віце-маршалок Сейму Республіки Польща, Голова польсько-української групи  Сенату та Сейму Республіки Польща Беата Мазурек, а також інші члени польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща, які з офіційним візитом перебувають в українському парламенті.

З українського боку захід організований ГО "Всеукраїнський демократичний форум" за сприяння Комітету з питань культури і духовності.  З польського - Інститутом польської філології Вроцлавського університету.

Після презентації у Верховній Раді України виставка подорожуватиме Україною від Києва аж до села Криворівня Верховинського району в Івано-Франківській області – гуцульської столиці України. Саме Гуцульщині присвячено твір "На високій полонині". В Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Виставка стане першою "цеглинкою" у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза – культурної інституції ХХІ сторіччя, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні у 2020 році.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua