Микола Княжицький: Парламент повинен негайно ухвалити закон про забезпечення функціонування української мови як державної (відео)
четвер, 4 жовтня 2018, 11:28

Законопроект № 5670-д - це абсолютно демократичний закон, який унормовує діяльність української мови як державної та надає їй державний захист.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт”, співавтор законопроекту Микола Княжицький в інтерв’ю журналістам.

Він нагадав, що наразі немає жодного закону про мову, бо попередній мовний закон “Ківалова-Колісниченка” був скасований Конституційним Судом як неконституційний.

“Закон (№5670-д) говорить, що всі чиновники повинні володіти і спілкуватися українською мовою, про те, що в судових процесах, у засобах масової інформації, у повсякденному житті має бути українська мова. Врешті-решт, якщо ви прийдете в магазин і звернетесь українською, то вам зобов’язані відповісти українською”, - пояснив народний депутат.

“Це абсолютно демократичний закон, який вперше унормовує діяльність української мови як державної, після того, як був прийнятий сумнозвісний закон “Ківалова-Колісниченка”, - додав він.

Крім того, як повідомив Микола Княжицький, у законопроекті передбачено, що слідкувати за виконанням мовного закону буде спеціальний уповноважений, якого має призначити Кабінет Міністрів України за аналогією уповноваженого з прав людини і до якого можуть звертатися громадяни. При цьому парламентар зауважив, що під час підготовки законопроекту до першого читання з нього була прибрана норма про мовних інспекторів, яка викликала суперечки.

За словами представника фракції “Народний фронт”, до законопроекту № 5670-д також була імплементована норма із раніше ухваленого закону “Про телебачення та радіомовлення” щодо квоти у 75 % української мови в телерадіоефірі.

Як відомо, сьогодні Верховна Рада має розглянути у першому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) та ще три альтернативні законопроекти.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua