Микола Княжицький: Рада має підтримати законопроекти щодо збереження та охорони пам'яток культурної спадщини України
понеділок, 1 лютого 2016, 15:59

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, член фракції "Народний фронт" Микола Княжицький закликав народних депутатів підтримати законопроекти щодо збереження та охорони пам'яток культурної спадщини України.

Про це він заявив сьогодні під час засідання Погоджувальної ради.

За його словами, йдеться про два важливі законопроекти: №1553 щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до списку всесвітньої спадщини ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), а також про законопроект №2129-а  щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу морського меморіалу (авторства члена фракції "Народний фронт" Віктора Єленського).

"Мова йде про те, що в нас є дерев`яні церкви, які ніким не охороняються, але входять до списку культурної спадщини ЮНЕСКО, де органи місцевої влади можуть дах змінити або щось перебудувати. Таким чином, охороняти це потрібно", - зазначив голова комітету, коментуючи законопроект №1553.

Пояснюючи необхідність ухвалення законопроекту №2129-а, Княжицький зауважив, що на сьогодні в Україні існує понад 500 пам’яток, які знаходяться у водах Чорного моря і басейнах рік.

"Вони фактично знищуються і розкрадаються. Люди, які від імені української держави цим опікувалися, ризикуючи життям вивезли усю документацію з Криму під час окупації і зараз звертаються до нас, щоб ми надали їм статус охоронних пам’яток. Тому просив би ці закони поставити раніше", - наголосив він.

Микола Княжицький зазначив, що законопроекти №1553 і № 2129-а стоять у порядку денному на четвер, 4 лютого, але є великий ризик, що до голосування за них справа не дійде.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua