Микола Княжицький: Суспільство має знати, кому належать українські ЗМІ (фото)
середа, 19 вересня 2018, 10:12

Верховна Рада повинна прийняти законопроекти, які зроблять структуру медіавласності прозорою, аби суспільство знало, кому належать засоби масової інформації в Україні.

На цьому наголосив співголова Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС, представник фракції "Народний фронт" Микола Княжицький на засіданні ПКА в Івано-Франківську.

"Багато медіа контролюються Росією. Номінальними власниками таких мовників записані невідомі особи, але, фактично, ці ЗМІ працюють проти України та розпалюють ворожнечу. Це викликає занепокоєння українського суспільства", - зауважив народний депутат.

"Наші спроби вирішити цю ситуацію викликають критику України як країни, яка нібито діє в недемократичний спосіб та обмежує свободу слова. Тому у нас є декілька законопроектів для забезпечення прозорості медіавласності", - зазначив Микола Княжицький.

Розповідаючи про законодавчі ініціативи щодо вдосконалення механізмів забезпечення прозорості медіавласності парламентар повідомив, що одним із законопроектів передбачається, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення матиме право запитувати у мовника та державних органів інформацію, на підставі якої можна з достовірністю встановити структуру власності мовника. У випадку, якщо отримані відомості викликатимуть обґрунтовані сумніви, мовнику надаватиметься час на усунення порушень. Якщо ж надані документи й надалі не будуть підтверджувати структуру власності, ліцензія такого мовника буде анульована.

Ще  один законопроект про внесення змін до законів щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних медіа передбачає прозорість фінансової діяльності ЗМІ. Мовники повинні будуть звітувати про загальні суми доходів і витрат, розкривати джерела коштів, за які вони існують, публікувати інформацію про десять найбільших контрагентів, від яких вони отримують кошти, відкривати інформацію про найбільших кредиторів, перед якими є непогашена заборгованість.

"Хочу наголосити, ці ініціативи не є обмеженням діяльності медіа. Для нас дуже важливо прийняття законопроектів, які зроблять структуру медіавласності прозорою. Адже суспільство має знати, кому належать ЗМІ", - підсумував Микола Княжицький.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua