Микола Княжицький: Українська культура змінюється і вчиться самостійності
п’ятниця, 16 листопада 2018, 09:26

Українська культура змінюється і вчиться самостійності та шукає нові підходи щодо функціонування культурних закладів.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під час відкриття театрально-музейного форуму "Театр & Музей: Взаємо-ДІЯ" в Києві.

Микола Княжицький зазначив, що підходи до фінансування культурних проектів вже змінюються. Важливим кроком стало ухвалення Верховною Радою закону "Про Український культурний фонд" - нову інституцію, яка покликана підтримувати культурні проекти.

"Культурне життя після створення Фонду почало виглядати інакше. Він відкрив двері багатьом людям і змінив способи підходу до отримання коштів та фінансування культурних проектів", - сказав представник "Народного фронту".

На думку народного депутата, музейна та театральна справа в Україні теж змінюється. Проте досі нема розуміння і бачення, як мають функціонувати та фінансуватися нові та традиційні музеї. В Україні немає сучасних наративних музеїв, а традиційні теж потребують розвитку, адже музеї, як і театри, і кіно, і література формують цінності суспільства. 

"Ми повинні говорити про те, якою ми бачимо структуру фінансування таких закладів. Маємо брати за приклад європейський досвід. Там культурні заклади можуть фінансуватися і державою, і меценатами, і приватними особами. Наша ж система абсолютно негнучка. Якщо культурний заклад  належить до тієї чи іншої гілки влади – він не може отримати кошти з інших джерел", - сказав Княжицький.

Голова Комітету з питань культури і духовності наголосив на тому, що профільні відомства, мери міст, районні ради, територіальні громади, приватні особи – всі  хто, хоче підтримати культурні заклади – повинні мати такі можливості.

"Системної державної підтримки цієї сфери поки що немає, але на таких форумах ми шукаємо шляхи створення нових культурних закладів і нові підходи їхнього фінансування. І це дуже важливо", - підсумував Микола Княжицький.  

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua