Микола Княжицький: Всі потуги обмежити функціонування української мови зазнаватимуть фіаско
п’ятниця, 10 травня 2019, 22:09

Всі потуги щодо обмеження функціонування української мови як державної зазнаватимуть фіаско.

Про це сказав голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник "Народного фронту" Микола Княжицький під час онлайн-спілкування на своїй сторінці у Facebook щодо закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Новина про те, що Парубію хочуть заборонити підписувати мовний закон є неприємною, але вона має мобілізувати нас - тих, хто хоче розвитку вільної України. Справді, ми живемо в такий час, коли дуже багато випробувань припадає на нашу країну. Реванш можливий. Але ми, громадяни, маємо проявити свою волю та зробити все, щоб його не допустити. Я гарантую, що українці не дозволять блокування закону про державну мову", - наголосив він.

Також голова профільного комітету пояснив, чому закон про функціонування української мови, який Верховна Рада проголосувала 25 квітня, досі не підписаний спікером.

За словами Княжицького, Голова Верховної Ради Андрій Парубій не міг підписати закон одразу після голосування. Відповідно до регламенту, народні депутати мають три дні на подання проекту постанови про скасування закону. Такі ініціативи були зареєстровані народними депутатами від "Опозиційного блоку". Ані Голова ВР, ані Президент  не можуть підписати проголосований закон до розгляду цих постанов парламентом.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". В той же день народні депутати фракції  "Опозиційний блок" зареєстрували два проекти постанови про скасування цього закону.

10 травня прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва повідомила про позов ГО "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної" до Голови ВР Андрія Парубія щодо заборони йому підписувати мовний закон.

Зокрема, позивач просить суд заборонити йому та будь-кому із народних депутатів і працівників Апарату ВР вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання відповідного закону, направлення його на підпис Президентові та подальше офіційне його опублікування.

Наразі суд з'ясовує правові підстави для вжиття заходів забезпечення позову.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua