Мін'юст готує кардинальну реформу пенітенціарної служби, - Андрій Помазанов
середа, 1 червня 2016, 12:21

Міністерство юстиції планує реформувати пенітенціарну систему із репресивної та застарілої до такої, яка допоможе українським в'язням відбувати покарання в людських умовах.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Андрій Помазанов в інтерв'ю журналістам. 

Він зауважив, що розроблена Мін'юстом та нещодавно схвалена Урядом концепція реформування пенітенціарної системи "ліквідовує пенітенціарну систему як таку, оскільки вона повністю пронизана корупцією і абсолютно не відповідає світовим та європейським стандартам".

"Зараз у нас склалась ситуація, що більше 75 років ця система на території нашої держави була не реформована. Окремі тюремні будівлі побудовані більше ніж 150 років тому, часом навіть за часів царського режиму, як Лук'янівське СІЗО. Тому наша система відбування покарань потребує швидкого реагування, швидкої реформи", - заявив народний депутат.

"Після ліквідації пенітенціарної служби буде створено три департаменти: департамент пробації, режимний департамент, а також департамент ресурсного забезпечення. По всіх регіонах держави, навіть в районних центрах, замість кримінально-виконавчих інспекцій будуть створені центри пробації, які спільно з нашими європейськими партнерами будуть займатися психологічними аспектами після відбування покарання і будуть здійснювати роботу по соціалізації людини, щоб вона могла повернутися до нормального життя", - пояснив Помазанов.

За словами народного депутата, реформа торкнеться і 100 державних підприємств, які працювали в системі пенітенціарної служби, але були постійно збитковими.

"Зараз пропонується всі державні закупівлі, всі тендери проводити через одну організацію - систему ProZorro, щоби не виділяти шалені кошти із Державного бюджету для того, щоб існувала ця система. Ми маємо повністю зламати корупційну складову, яка існувала в українських тюрмах більше 75 років", - сказав Помазанов.

Крім того, реформована система відбування покарань буде демілітаризована: із 77% до 28%.

"За рахунок цього ми набиратимемо на службу нових людей на конкурсах та дозволимо влити нову кров у цю систему заради її реформування", - підкреслив представник "Народного фронту".

Андрій Помазанов також повідомив, що заради ефективного впровадження реформи у життя буде створена одна робоча група, до складу якої увійдуть представники Мін'юсту та депутатського корпусу з комплексної розробки законодавчих актів на підтримку ініціативи.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua