Місцева влада має публічно звітувати про використання коштів своїх бюджетів – Глава Уряду
четвер, 6 серпня 2015, 15:32

Завдяки бюджетній децентралізації  місцеві бюджети по країні отримали 12 мільярдів гривень додаткових доходів. Повинен бути публічний звіт перед громадянами країни, куди відправляються ці гроші, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на нараді з керівниками ОДА під час робочої поїздки до Хмельницького в четвер, 6 серпня.

Арсеній Яценюк наголосив, що завдяки бюджетній децентралізації місцеві бюджети отримали в середньому додатково 37% доходів.

У той же час він зазначив, що не всі органи місцевої влади скористалися тими повноваженнями, які були передані їм із центру, та додатковими можливостями для отримання доходів бюджетів.

Глава Уряду нагадав, що був проведений експеримент щодо єдиного соціального внеску: «Той, хто детінізовує заробітні плати, отримує ставку втричі  меншу, ніж чинна».

Водночас, підкреслив Арсеній Яценюк, поки лише 9 тисяч підприємств скористалися можливістю детінізувати заробітну платню «і з одного боку, платити менше податку, а з іншого - збільшити реальні доходи громадян».

Щодо плати за оренду землі, яка після бюджетної децентралізації теж спрямовується до місцевих бюджетів, Арсеній Яценюк повідомив, що ці доходи в цілому по країні зросли тільки на 8%: «Це те, що знаходиться безпосередньо у вас в підпорядкуванні. Інвентаризація земель і виведення з тіньового обороту землі, на якій сіють, збирають, будують, але не платять громаді і не сплачують до державної казни кошти», - звернувся він до представників місцевої влади.

Арсеній Яценюк доручив керівникам ОДА провести зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування і чітко визначити, куди будуть витрачатися кошти місцевих бюджетів: «По країні 12 мільярдів гривень додаткових доходів. Це означає, що вистачає коштів в тому числі на те, щоби зробити доплачу вчителю й лікарю. Ми ж для цього проводили децентралізацію, а не для того, щоби купили нову машину, новий комп’ютер і новий кабінет побудував собі той чи інший керівник від влади».

Глава Уряду звернувся до голів облдержадміністрацій: «Зустріньтеся з територіальними громадами. Візьміть листочок, ручку і табличку по кожній місцевій раді, де збільшені доходи. І попросіть, щоби був публічний звіт перед громадянами країни, куди відправляються ці гроші. Щоб кожна людина відчула: якщо вона додатково сплатила податки, то щось змінилося на її  вулиці, в її школі й лікарні».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua