Місцеві вибори мають відбутися за відкритими списками, - Леонід Ємець (відео)
п’ятниця, 29 травня 2015, 19:39

Для того, щоб місцеві вибори восени 2015 року відбулися за відкритими списками, новий виборчий закон необхідно ухвалити протягом найближчих двох тижнів.

Про це заявив член фракції «Народний фронт», перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець, коментуючи проект закону про місцеві вибори №2831-2, зареєстрований у Верховній Раді.

За його словами, даний законопроект розробили народні депутати фракції «Народний фронт» Андрій Парубій, Леонід Ємець та Олена Бойко разом з експертами та представниками громадськості.

Як розповів Леонід Ємець, новим законопроектом передбачено, що виборці будуть самостійно визначати, які кандидати із запропонованого партією списку потраплять до парламенту.

«Людина обирає сама. Не партія, не керівники партії, не спонсори партії, або ще якісь люди у Відні чи іншій іноземній столиці. Людина приходить, бачить партію, яка подобається, кандидата, який подобається, і персонально цього кандидата записує. Це і є відкриті виборчі списки», - пояснив він.

У той же час, за словами Ємця, для сіл та селищ пропонується залишити мажоритарні округи через невелику кількість мешканців, які там проживають.

«Ми просто не вбачаємо сенсу, коли 500 людей мають обирати не одного депутата від своєї громади, а проводити там обрання партійні», - зауважив він.

Народний депутат зазначив, що на сьогодні до Верховної Ради внесено кілька альтернативних законопроектів про місцеві вибори, проте, не всі з них містять пункти про відкриті списки.

На думку представника «Народного фронту», в даному випадку народним депутатам, які внесли відповідні законопроекти, необхідно забути про власні амбіції та працювати над спільним проектом закону, який відповідатиме Коаліційній угоді та буде підтриманий більшістю фракцій та груп парламенту.

Леонід Ємець наголосив на тому, що Коаліційна угода чітко передбачає, що вибори мають відбутися за зміненою системою, а саме: за відкритими виборчими списками, а для виборів міських голів великих міст - у два тури.

«Є дві позиції, які чітко прописані в коаліційній угоді, під ними стоять підписи керівників усіх фракцій, і це є чітка обіцянка Коаліції українському народу про те, що вибори відбудуться за відкритими виборчими списками і з двома турами. Все. Це аксіома. Вона не обговорюється в частині того, що її можна змінити. Є коаліційна угода – ця обіцянка має бути виконана», - заявив співавтор законопроекту.

За його словами, на сьогодні існує єдина підстава, через яку можуть не відбутися вибори, - це введення воєнного або надзвичайного стану.

Леонід Ємець висловив сподівання, що парламент найближчим часом ухвалить закон про місцеві вибори.

«Він зобов’язаний його прийняти. Більше того, якщо парламент цей закон не прийме, значить він не виконав Коаліційну угоду, значить він порушив обіцянку, дану українському народу», - резюмував народний депутат.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua