«Мовний закон» Колесніченка-Ківалова має бути скасований як неконституційний, - Леонід Ємець
п’ятниця, 13 січня 2017, 13:21

«Мовний закон» Колесніченка-Ківалова має бути скасований, а натомість мають бути ухвалені два окремі закони про державну мову та про мови національних меншин.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт» Леонід Ємець під час мітингу під стінами Конституційного Суду України, який сьогодні має розглядати позов народних депутатів щодо скасування закону «Про засади державної мовної політики» №5029-VI (так званий закон Колесніченка-Ківалова).

Леонід Ємець, як один з позивачів до КСУ з цього питання, наголосив, що «державна мова є частиною ідентичності держави, оскільки без державної мови держава є неповноцінною і неспроможною».

Парламентар також повідомив, що під час попередніх засідань КСУ щодо розгляду цього питання він разом з колегами продемонстрував «кричущі факти порушення процедури прийняття цього закону».

Так, за його словами, близько 20 народних депутатів, які згідно з електронним табло Верховної Ради «проголосували» за закон Колесніченка-Ківалова, насправді в цей час перебували за межами України, що підтвердила Прикордонна служба України.

«Тобто мова йде, насправді, не лише про скасування цього неконституційно прийнятого, незаконного законопроекту, а про те, що окремі особи, які працюють в Апараті Верховної Ради, окремі народні депутати того скликання вчинили злочин, який має бути розслідуваний, тому що вони фальсифікували прийняття закону. Ці особи мають понести відповідальність. І це вже завдання прокуратури та Антикорупційного бюро – встановити цих осіб. Наше завдання – вимагати скасування цього неконституційного закону!», - наголосив представник фракції «Народний фронт».

Леонід Ємець зауважив, що з юридичного боку незаконність та неконституційність закону Колесніченка-Ківалова вже повністю доведена, і тепер лише справа за політичною волею щодо його скасування та позицією самого Конституційного Суду.

«Довіри до цього складу Конституційного Суду сьогодні у суспільстві немає, але я все-таки переконаний, що ті абсолютно чіткі, кричущі аргументи, які ми навели в суді, не дозволять їм прийняти іншого рішення, аніж того, що є законним і конституційним, а саме – скасувати цей неконституційний закон Колесніченка-Ківалова, - заявив він.

На думку Леоніда Ємця, після того, як цей закон буде скасовано, мають бути ухвалені два окремі закони про державну мову та про мови національних меншин.

«Має бути один закон про державну мову, бо державна мова у нас одна - українська, й інший закон - про мови національних меншин, бо нацменшини теж мають свої права, передбачені Конституцією, але ці два питання взагалі між собою жодним чином не пов’язані», - підсумував парламентар.  

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua