На виконання закону про декомунізацію було демонтовано 1018 пам’ятників Леніну (відео)
четвер, 30 червня 2016, 16:29

На виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" станом на квітень 2016 року в Україні було демонтовано 1018 пам'ятників Леніну і 148 монументів іншим радянським діячам.

Про це йшлося на круглому столі, ініційованому Комітетом Верховної Ради з правової політики та правосуддя.

Як зазначив модератор заходу, член фракції "Народний фронт" Леонід Ємець, "українці мають пам’ятати своє минуле, ніколи не забувати, через що ми пройшли".

Натомість, додав він, політичні сили, які пропагують символи тоталітаризму, мають зробити висновки.

"Більшість парламентарів прийняла відповідний закон. Я знаю, як законодавець, що багато небайдужих громадян підключилися до виконання цього закону. В тому числі в Києві, на Либідській, ми не одразу, але позбулися пам’ятника чекістам", - сказав Ємець.

У свою чергу присутній на заході голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович оприлюднив деяку статистику виконання закону.

За його словами, станом на 1991 рік в Україні було 5 тисяч пам'ятників Леніну, за їх кількістю ми поступалися тільки Росії. В’ятрович зазначив, що на даний момент залишилося демонтувати ще приблизно одну тисячу таких пам'ятників.

"На жаль, ми є свідками, коли з боку органів місцевої влади є випадки відсування виконання цього закону, але є стихійне бажання громадян виконати цей закон", - сказав Володимир В’ятрович.

"Що стосується із топонімікою, то основна проблема полягає у тому, що ми не маємо єдиної бази населених пунктів України. За інформацією, що ми маємо сьогодні, лише в обласних центрах України було перейменовано 3500 об’єктів топоніміки: вулиці, площі і так далі. Окрема тема перейменування територіально-адміністративних одиниць України, станом на сьогодні не перейменованими лишаються 13, з них дві області", - резюмував В’ятрович.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua