НАБУ та ЦПК намагаються повернути оточенню Януковича конфісковані гроші, – Тетяна Чорновол (відео)
четвер, 22 листопада 2018, 16:42

Народний депутат фракції «Народний фронт» Тетяна Чорновол звинуватила Національне антикорупційне бюро України та громадську організацію «Центр протидії корупції» у спробі повернути оточенню Януковича 1,5 млрд дол, які були конфісковані і направлені до державного бюджету.

Про це вона заявила на брифінгу в кулуарах Верховної Ради.

«У світі є дуже багато структур, які займаються розслідуваннями корупційних злочинів та повертають до бюджету вкрадені кошти. Мабуть, єдиний виняток в їхньому переліку щодо роду діяльності є український національний антикорупційний орган – НАБУ. НАБУ замість того, щоб повертати до бюджету корупційні кошти, навпаки, вилучає з бюджету повернуті туди корупційні кошти», – повідомила народний депутат.

«Зокрема, зараз НАБУ розслідує цілих три кримінальні справи за фактом злочину, який, на думку НАБУ, полягає в тому, що в бюджет України було повернуто півтора мільярда доларів так званих грошей Януковича. НАБУ намагається забрати ці кошти з бюджету й повернути їх попереднім власникам. Це насправді – нонсенс, бо в усьому світі антикорупційні органи працюють над тим, щоб спрямувати незаконно отримані кошти до бюджету, а не повернути їх незаконним власникам», – наголосила представник «Народного фронту».

«У світі також існує багато громадських організацій, які здійснюють тиск на органи державної влади, аби вони ефективніше боролися з корупцією. Все з точністю до навпаки відбувається в Україні», – додала вона.

«Громадська організація «Центр протидії корупції», яку насправді треба було б називати «Центром сприяння корупції» звернулося до Європейського суду з позовом щодо оскарження конфіскації коштів у Державний бюджет України – саме тих активів Януковича. Мені важко зрозуміти мотивацію цієї організації та її керівника Дарини Каленюк, яка намагається з бюджету, тобто з того казана, з котрого йдуть кошти на всі соціальні потреби, з якого живе держава, забрати й повернути їх попереднім незаконним власникам – Януковичу, Курченку та компанії», – уточнила Тетяна Чорновол.

Вона також зауважила, що в усьому цивілізованому світі всім особам, які уникають правосуддя, блокують оскарження конфіскації їхніх коштів у бюджет.

«У нас в Україні відбувається навпаки: Касаційна палата Верховного Суду 13 грудня буде розглядати знову таки предмет конфіскації коштів Януковича в Держбюджет, і є небезпека оскарження цього», – зазначила представник «Народного фронту».

«Я як народний депутат звернулася до правоохоронних органів із заявою про злочин: я вважаю, що з жодних благородних мотивів ті структури й організації, які я перерахувала, не можуть боротися за те, щоб грабувати бюджет, витягати з нього кошти, які були туди конфісковані. Йдеться про дуже велику суму – півтора мільярда доларів», – повідомила вона.

«Значить, це робиться із злочинних мотивів. Тому я звернулася до Генеральної прокуратури України зі зверненням встановити ці злочинні мотиви, порушити справу за статтею «Злочинна організація»,  «Шпигунство», в якому виклала факти, що стосуються незаконної, на мою думку, діяльності НАБУ та громадських організацій, які борються за повернення коштів Януковича їхнім незаконним власникам. З Генпрокуратури прийшла відповідь, що порушено два кримінальні впровадження. Я дуже задоволена такою реакцією ГПУ, і тепер чекаю результатів», – підсумувала Тетяна Чорновол.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua