НАБУ відмовляється розслідувати діяльність злочинної організації Фірташа, - Тетяна Чорновол (відео)
вівторок, 23 травня 2017, 16:36

Керівництво Національного антикорупційного бюро України через власні політичні амбіції відмовляється розслідувати діяльність злочинної організації, очолюваної Дмитром Фірташем, через що держава втрачає десятки мільярдів гривень.

Про це заявила представник фракції “Народний фронт” Тетяна Чорновол під час брифінгу у парламенті.

Так, вона повідомила, що у відповідь на її нещодавнє депутатське звернення щодо необхідності розслідування злочинних схем структур Фірташа, які призвели до державних збитків у 10 мільярдів гривень, НАБУ відповіло відмовою.

“НАБУ за підписом Углави (заступник директора НАБУ. - Ред.) відмовило мені у порушенні кримінальної справи щодо розслідування злочинної організації Фірташа, яка вже в новітній період виводить з державного бюджету 10 мільярдів гривень”, - заявила народний депутат.

За її словами, з цих коштів 3 мільярди гривень стосуються “вигаданих на папері об'ємів газу, які зараз хімпідприємства Фірташа намагаються стягнути з “Нафтогазу”.

При цьому вона додала, що Гізо Углава в якості причини відмови щодо порушення кримінальної справи по цьому епізоду, написав, що “наразі ця справа розглядається господарським судом”.

Однак, як зазначила Чорновол, саме через господарські суди в більшості випадків діяла злочинна організація Фірташа, легалізуючи через них свої злочинні схеми.

Інший епізод, який парламентар передала до НАБУ, стосується організації Фірташем умов, за яких він може до сих пір не платити за газ, спожитий у 2013 році. За її словами, саме у 2013 році всі хімічні підприємства Фірташа взагалі не сплачували за газ “Нафтогазу”.

"І попри те, що після Майдану ці кошти, нарешті, можна було стягнути, НАБУ не порушило кримінального провадження, - зазначила депутат.

Як повідомила Чорновол, Фірташем була організована ціла схема перекидання боргових зобов'язань через різні офшорні підприємства, які, зазвичай, знаходяться за однією адресою на Кіпрі. За інформацією депутата, ця ж адреса вказана у декларації народного депутата від “Опоблоку” Юлії Льовочкіної.

“Тобто ми чітко бачимо роботу організованого злочинного угрупування Фірташа. Тому мені надзвичайно прикро, що коли мова йде про нинішні мільярдні витягування коштів з державного бюджету, НАБУ відмовляється розслідувати такі кричущі факти”, - обурилась народний депутат.

"Чому вони відмовляються це зробити. Тому що, на жаль, керівництво НАБУ пішло в політичну кампанію, вони збираються йти на вибори і тому розслідують справи тільки щодо тих, хто не має власних телеканалів і не може публічно захиститися. Відповідно, якщо це Фірташ і “Інтер”, ніколи НАБУ не візьметься за них, які б там не були суми. Тому що політична кампанія передбачає домовленості з такими великими телеканалами, як “Інтер”, - заявила Тетяна Чорновол.

“Тому я вимагаю від НАБУ розслідувати такі кричущі корупційні злочини. Йдеться про простих українців, яким приходять платіжки з тих облгазів. І 28 мільярдів гривень, незаплачених зараз “Нафтогазу”, - це з кишень цих людей”, - додала вона.

Крім того, представник фракції “Народний фронт” закликала підтримати законопроект №6391 (6391 а) про створення єдиної абонентської бази споживачів газу, для того, щоб зламати злочинні схеми грабунку державного “Нафтогазу”, які організував Фірташ.

“Якщо буде доступ “Нафтогазу” до бази споживачів газу, якщо буде доступ контролюючих структур, облгази не матимуть змоги використовувати населення, фактично, як заручників, щоб не сплачувати за проданий по бартеру різним структурам газ, в тому числі тим структурам, які підконтрольні Фірташу”, - наголосила парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua