Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг має стати ефективним та незалежним регулятором, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
вівторок, 15 березня 2016, 15:46

Представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська закликала народних депутатів підтримати законопроект №2966-д, який дозволить перетворити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на ефективний та незалежний регулятор.

Про це вона заявила сьогодні під час брифінгу у парламенті.

Вона наголосила, що закон про НКРЕКП є надзвичайно важливим для держави та суспільства, про що свідчать намагання його ухвалити вже не одним скликанням українського парламенту. При цьому нинішній склад Верховної Ради працює над цим документом вже більше року.

Наталія Кацер-Бучковська зауважила, що законопроект №2966-д також є дуже важливим в контексті реформи ринків газу та електроенергії, зокрема в частині їх демонополізації. Ця функція, за словами народного депутата, буде покладена саме на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Специфіка енергетичного ринку полягає, зокрема, в тому, що на ньому працюють монополії. Тому дуже важливим є регулювання ефективного використання цих монополій, створення конкурентних умов для приєднання до електричних мереж, запобігання зловживанням монопольним становищем», - пояснила вона.

Як зазначила парламентар, ухвалення цього законопроекту – це, окрім іншого, частина зобов’язань України перед світовим енергетичним співтовариством та перед ЄС в межах Угоди про асоціацію.

Серед основних нововведень законопроекту №2966-д Наталія Кацер-Бучковська озвучила, наприклад, таке: досягнення політичної незалежності та політичної збалансованості НКРЕКП через відсутність стовідсоткового впливу однієї гілки влади чи однієї політичної сили на формування складу цього органу.

«В законопроекті ми пропонуємо створити конкурсну комісію, яка буде назначати комісіонерів. Формувати цю конкурсну комісію повинні комітети Верховної Ради, а затверджувати її склад – парламентська більшість», - підкреслила вона.

Крім того, за словами представника фракції «Народний фронт», у законопроекті закладені основи фінансової незалежності Національної комісії через призначення гідної заробітної плати комісіонерам.

«Не можуть регулювати ринки, об’єм яких становить 400 мільярдів гривень у рік, люди, які отримують надзвичайно низьку зарплату. Розмір їх заробітної плати має бути ринковим і не повинен залежати від жодної з гілок влади», - наголосила парламентар.

У законопроекті №2966-д також пропонується розмежувати функції Антимонопольного комітету і НКРЕКП, оскільки мета цих обох органів – забезпечення конкуренції і запобігання зловживанням монопольним становищем на ринках, однак при цьому Нацкомісія є спеціальним органом регулювання ринку енергетики, тоді як АМКУ має загальні повноваження щодо регулювання монополій.

Як наголосила Наталія Кацер-Бучковська, після того, як цей закон буде ухвалено, необхідно буде регулярно проводити ротацію складу Нацкомісії, а саме: кожні три роки замінювати кілька її членів.

Разом з тим, на думку народного депутата, ухвалення законопроекту №2966-д «буде проходити непросто, оскільки проти нього виступають олігархічні групи, які будуть всіма силами намагатися перешкодити тому, щоб він був прийнятий». За її словами, «для олігархічних груп вигідно, щоб на ринку не було ефективного регулятора, тому їх не влаштує будь-яка редакція закону».

У зв’язку з цим Наталія Кацер-Бучковська звернулася до колег по парламенту, представників ЗМІ та громадськості підтримати законопроект №2966-д та сприяти максимальному висвітленню цієї важливої теми.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua