Належне фінансування нацбезпеки і оборони - головний пріоритет для «Народного фронту», - Вадим Кривенко (відео)
субота, 17 грудня 2016, 10:34

Бюджет національної безпеки і оборони, в тому числі справедлива заробітна плата військовослужбовцям, яку несуть службу в зоні АТО, - це пріоритет №1 для фракції «Народний фронт».

Про це заявив представник фракції, член Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Вадим Кривенко під час ефіру на одному з телеканалів. 

«Ми воююча країна. На жаль, вже зараз зрозуміло, що війна не закінчиться через місяць чи два, і весь 2017 рік ми, фактично, будемо перебувати у стані війни, у всякому разі цим не можна нехтувати. Тому бюджет національної безпеки і оборони - це пріоритет №1 і це пріоритет №1 для нашої фракції «Народний фронт». Оскільки перше наше завдання у парламенті – це саме опікування обороноздатністю країни, боротьба за незалежність України, тому ми дуже уважно дивилися на ті цифри, які закладалися у проекті Державного бюджету на 2017 рік», - заявив народний депутат.

Він зазначив, що у наступному році загальний бюджет сектору національної безпеки і оборони (ЗСУ та всі силові органи) складе 135 млрд грн, з яких 64 млрд грн піде безпосередньо на Міністерство оборони України та армію.

«Для порівняння, у поточному 2016 році на Міністерство оборони по факту було виділено приблизно 50 млрд грн (хоча закладено було більше). Тобто на 14 млрд грн ми плануємо збільшити бюджет. З цих 50 млрд грн у 2016 році по факту 28 млрд грн – це лише зарплата військовослужбовців. На майбутній рік ми закладаємо підвищення зарплат військовослужбовців, тобто в тих 64 млрд грн, які закладаються, десь приблизно 32 млрд грн буде зарплата військових», - розповів Вадим Кривенко.

За словами народного депутата, на сьогодні базова зарплата рядового ЗСУ складає 7 тис. грн, при цьому ті військовослужбовці, які перебувають на першій та нульовій лінії зіткнення, отримують на 4 500 грн більше. Однак у той же час військові, що перебувають на більш віддалених позиціях у зоні АТО, отримують лише 1 200 грн доплати, хоча там так само існує загроза життю та здоров’ю, а умови ведення служби суттєво відрізняються від тих, які є в тилу. 

«Тому ми вважаємо, що треба збільшити доплати усім військовим, які знаходяться в зоні АТО, а не тільки на першій лінії. Там, на першій лінії, ми залишаємо 4 500 грн, а ті військові, які знаходяться на другій та інших лініях, повинні додатково отримати ще 2 300 грн для того, щоб була зрозуміла різниця - чи людина знаходиться в зоні АТО, чи вона знаходиться в місці постійної дислокації», - підкреслив представник фракції «Народний фронт».

За його словами, на таке підвищення необхідно передбачити додаткові 645 млн грн, які наразі вишукуються.

Таким чином, як зауважив Вадим Кривенко, у результаті рядовий у зоні АТО  отримуватиме не менше, ніж 10 000 грн, що є більше, ніж середня зарплата у Києві.

Разом з тим, народний депутат нагадав, що наразі у проекті Державного бюджету є «дірка» у 10,5 млрд грн, яка виникла в тому числі через неприйняття закону про спецконфіскацію, який дозволяє повернути у державну казну приблизно 40 млрд грн.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua