Народні депутати добилися відміни заборони на 458 професій для жінок, - Світлана Войцеховська (відео)
четвер, 21 грудня 2017, 13:52

Народні депутати, зокрема з фракції “Народний фронт”, добилися від Уряду відміни наказу про заборону на 458 професій для жінок, завдяки чому Україна нарешті позбулась ганебного явища дискримінації за ознакою статі.

Про це заявила представниця фракції “Народний фронт”, співголова МФО «Рівні можливості» та один з ініціаторів скасування відповідного наказу Світлана Войцеховська.

Вона зазначила, що це рішення Уряду, яке стало можливе саме завдяки майже річним зусиллям народних депутатів, передусім з МФО «Рівні можливості», є справді історичним кроком.

Як розповіла Світлана Войцеховська, наказ Міністерства охорони здоров’я, який був скасований, забороняв 458 професій (видів робіт) для жінок.

“Жінки не мали права працювати в цілих галузях економіки, і це таким чином звужувало їх економічну діяльність і, звичайно, вони не могли далі просуватися в своїй кар’єрі”, - заявила вона.

За словами народного депутата, серед таких галузей до сьогодні були гірнича галузь, металургія, хімічне виробництво. Крім того, значні обмеження для жінок були встановлені у військовій службі, правоохоронній діяльності, в галузях харчового виробництва, транспорту, зв’язку та сільського господарства.

“Наприклад, жінка не мала права водити автобус, поїзд метро. В літакобудуванні були заборони. Жінка могла працювати лише стюардесою, а керувати літаком не могла”, - пояснила вона.

“Протягом року міжфракційне об’єднання («Рівні можливості»), народні депутати, міністри, зокрема Міністр Павло Петренко від “Народного фронту”, Уляна Супрун від МОЗ працювали над тим, щоб скасувати цей наказ”, - наголосила парламентарка.

Крім того, Світлана Войцеховська окремо акцентувала увагу на тому, що ще у минулому році Комітет ООН по ліквідації всіх форм дискримінації жінок CEDAW поставив вимогу перед державою Україна до кінця 2017 року “переглянути перелік заборонених професій і секторів, а також вжити заходів для спрощення доступу жінок до раніше заборонених професій за рахунок покращення умов праці, охорони здоров’я, безпеки».

На думку Світлани Войцеховської, скасування заборонених професій для жінок  сприятиме захисту прав людини. Адже більшість цивілізованих країн світу давно відмовилися від практики заборони професій для певної статі. Тоді як в таких країнах, як Росія, Таджикистан, Киргизстан тощо, такі заборони досі існують, а до сьогодні в цій компанії була і Україна.

“Ми маємо не забороняти професії для жінок,  а створювати умови для того, щоб вони могли працювати. І вони мають самі вибрати, чи вони хочуть водити літак, чи вони хочуть працювати в підземному транспорті”, - підкреслила представниця фракції “Народний фронт”.

Більше того, як зауважила Світлана Войцеховська, відсутність  цієї заборони сприятиме професійній реалізації жінок та покращенню їх економічного становища.

“Ми ліквідували таку ланку, як заборона професії по статі, - ганебне явище у 21 столітті”, - резюмувала народний депутат.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua