Народний депутат Олег Медуниця звернувся до сумчан із закликом не продавати свій голос
вівторок, 6 листопада 2018, 11:31

Підставою для такого звернення стало активне "гречкосійство" в м. Суми задовго до офіційного старту передвиборчих кампаній. Особливо цинічним проявом стала роздача обігрівачів з партійних наметів в обмін на персональні дані.

"У моєму окрузі, в м. Суми, "гречкосії" один поперед одного почали змагатися у "креативності" ідей. Одні нагодували сумчан млинцями з партійних наметів. Інші поставили свої намети й виміряли пенсіонерам тиск. Треті влаштували роздачу обігрівачів в обмін на персональні дані сумчан.

Я особисто ніколи не спускався і не спущуся до такого рівня неповаги до свого виборця. Зрештою, мене на роботу найняли сумчани, аби я писав закони, голосував за них і відстоював інтереси своїх виборців на державному рівні. А не для того, щоб я заліз до державної кишені, накупив тонни гречки і засіяв нею округ", – йдеться у зверненні Олега Медуниці.

"Саме тому, попри те, що сам є депутатом-мажоритарником, я підтримую реформу виборчого законодавства, яка передбачає повну відміну мажоритарної системи і перехід до системи відкритих списків. Я голосував за новий законопроект у першому читанні, готовий проголосувати і в другому, оскільки вважаю мажоритарну систему відлагодженою схемою політичної корупції в Україні", – переконаний народний депутат.

Насамкінець Олег Медуниця звернувся до виборців із закликом бути пильними і не дати себе ошукати: "Не продавайте свій голос! Не продавайте своєї гідності! І обирайте владу гідну вас! Бо політики рахують вартість вашого голосу, а ціну, зрештою, платите ви".

(Повний текст звернення)

Шановні сумчани!

Протягом найближчих півтора року нас очікує три виборчі кампанії – навесні 2019-го вибори президента, восени парламентські, далі місцеві вибори у березні 2010 року. Жодна із цих кампаній ще не стартувала, згідно чинного законодавства. Тобто, офіційно ще ніхто не є кандидатом до жодного органу влади. Утім, не треба бути провидцем, аби зрозуміти, чому безліч відомих і досі невідомих вам обличь почали з білбордів вітати народ з Великоднем, Днем Конституції, Днем Незалежності… Як-то кажуть: "у повітрі запахло виборами".

Утім, борди – це комерційна реклама – заплатив, поклеїли. Люди, як захотіли, то подивилися, а не захотіли – справа добровільна. Інша річ – перевиборча "гречка". По-суті, "гречка" – це будь-яке благо, надане в обмін на персональні дані (адреса, телефон, дані паспорту) для подальшого адресного впливу на волевиявлення громадян. Простими словами – підкуп виборців. Це, як вважають політтехнологи, – найдешевший та найефективніший спосіб забезпечити свою перемогу на виборах.

Політики за результатами виборів підраховують вартість одного голосу, поділивши суму коштів, витрачених на виборчу кампанію на кількість отриманих голосів. Часто буває, цифри зашкалюють! От і прикидають тоді, що наступного разу дешевше буде просто роздати кожному виборцю, скажімо, по 200 грн. Але ж такі дії незаконні. Це – прямий підкуп виборців. От і вигадують собі різного роду "гречку", маніпулюючи добровільним волевиявленням.

У моєму окрузі, в м. Суми, "гречкосії" один поперед одного почали змагатися у "креативності" ідей. Одні нагодували сумчан млинцями з партійних наметів. Інші поставили свої намети й виміряли пенсіонерам тиск. Треті влаштували роздачу обігрівачів в обмін на персональні дані сумчан.

Я особисто ніколи не спускався і не спущуся до такого рівня неповаги до свого виборця. Зрештою, мене на роботу найняли сумчани, аби я писав закони, голосував за них і відстоював інтереси своїх виборців на державному рівні. А не для того, щоб я заліз до державної кишені, накупив тонни гречки і засіяв нею округ. Водночас, мушу визнати ганебний факт, що чимало моїх колег-депутатів, які таким чином скупили свої округи, наступного дня після обрання забувають дорогу до Верховної Ради і відверто прогулюють роботу. Логіка їхніх дій дуже проста. Адже вони з самого початку балотувалися з метою лобіювання своїх бізнес-інтересів. Та й витрачені на "гречку" кошти "відбити" треба, бо сир безкоштовним буває лише у мишоловці. Тому і передвиборчих програм таких депутатів ніхто не пам’ятає. Пам’ятають лише "гречку".

Саме тому, попри те, що сам є депутатом-мажоритарником, я підтримую реформу виборчого законодавства, яка передбачає повну відміну мажоритарної системи і перехід до системи відкритих списків. Я голосував за новий законопроект у першому читанні, готовий проголосувати і в другому, оскільки вважаю мажоритарну систему відлагодженою схемою політичної корупції в Україні. А я проти будь-якої корупції! Я за відкритість і публічність влади на всіх рівнях. І, зрештою, ми маємо створити таку систему законів, щоб не залежно від обличь і прізвищ людей при владі громадяни дійсно були головним носієм цієї влади.

Тому звертаюся до вас, шановні виборці, із закликом бути пильними. Не дайте себе ошукати. Не продавайте свій голос! Не продавайте своєї гідності! І обирайте владу гідну вас! Бо політики рахують вартість вашого голосу, а ціну, зрештою, платите ви.

Олег Медуниця,
народний депутат України

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua