«Народний фронт» наполягає на створенні незалежного та прозорого регулятора зі встановлення тарифів на комунальні послуги, - Наталія Кацер-Бучковська
четвер, 2 червня 2016, 12:02

Фракція «Народний фронт» наполягає на підтримці у другому читанні законопроекту №2966-д, який дозволить перетворити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на політично незалежний регулятор, який буде встановлювати тарифи у прозорий та зрозумілий спосіб.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська у четвер у коментарях журналістам.

Вона наголосила, що системний законопроект про НКРЕКП був розроблений спільно з міжнародними експертами на виконання Угоди про асоціацію України з ЄС та Третього енергетичного пакету Енергетичного секретаріату. Відповідно, його ухвалення є одним із  зобов’язань України перед світовим енергетичним співтовариством та ЄС.

При цьому парламентар додала, що спроби розробити подібний закон робилися і минулими скликаннями українського парламенту, однак лише нинішній склад Верховної Ради, який працює над цим документом вже понад рік, найбільше просунувся у цьому питанні.

Як зазначила Наталія Кацер-Бучковська, оскільки енергетичний ринок на сьогодні є одним з найбільш заполітизованих та монополізованих, створити політично незалежний національний регулятор зі встановлення тарифів у сферах енергетики та комунальних послуг є надзвичайно важливим та актуальним завданням для парламентарів.

«Всі українські олігархи виросли на енергетичному ринку, тому реформувати його дуже важко. Саме тому для України та цього ринку дуже важливо, щоб його регулював політично незалежний регулятор, а члени цієї комісії щоб були професійними», - наголосила вона.

Як повідомила народний депутат, в законопроекті №2966-д чітко прописані кваліфікаційні вимоги до членів комісії для того, щоб туди не потрапляли випадкові люди. Серед цих вимог: вища спеціалізована освіта, понад 5 років стажу на керівних посадах в сфері енергетики, знання галузі тощо. Більше того, відповідно до закону, членів регулятора буде призначати спеціальна конкурсна комісія, в яку ввійдуть представники від Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. За її словами, такий підхід дозволить усунути вплив однієї з гілок влади чи політичної сили на формування складу національного регулятора.

«Таким чином у нас буде баланс між різними гілками влади і ми («Народний фронт») не погоджуємося на те, щоб змістити повністю весь вплив призначення комісії для однієї гілки влади - чи то до Президента, чи до Кабінету Міністрів, чи до Верховної Ради. Має бути баланс, і це наша принципова позиція!», - наголосила Кацер-Бучковська.

Народний депутат також додала, що ще однією важливою вимогою до регулятора, передбаченою цим законопроектом, є публічність та прозорість під час встановлення тарифів на комунальні послуги, зокрема – сувора вимога публікувати рішення та розрахунки комісії.

«Питання встановлення тарифів на газ, тепло та інші комунальні послуги завжди заполітизоване. Відповідно, навколо нього дуже багато маніпуляцій окремих популістів щодо того, правильно чи неправильно встановлена ціна на газ. Тому ця комісія має діяти публічно і відкрито. Для всіх громадян має бути доступна інформація про те, яким саме чином розраховувався то чи інший тариф», - підкреслила парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua