В Україні має активно розвиватися демократія участі, - Олена Бойко
четвер, 23 червня 2016, 12:57

Фракція «Народний фронт» наполягає на важливості розвитку партисипативної демократії, чи демократії участі, в Україні, зокрема в частині регламентації діалогових форм між громадою та владою.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко за результатами роботи другого дня  ХІІ Українського муніципального форуму, який наразі триває в Одесі.

За інформацією народного депутата, під час засідання секції «Демократичне врядування - запорука ефективного розвитку громад» доповідачі говорили про актуальність партисипативної демократії, про інструменти відкритого врядування (програми «Відкрите місто» та «Місцеві петиції»), а також практику застосування механізмів місцевої демократії.

Як наголосила Олена Бойко, саме представники фракції «Народний фронт» є авторами законопроектів «Про місцеві ініціативи», «Про громадські слухання», «Про місцевий референдум», «Про публічний контроль» та «Про всеукраїнський референдум». Парламентар також додала, що наразі підкомітет, який вона очолює (саме він опікується розвитком форм прямої демократії. – Ред.) провів дослідження щодо запровадження органів самоорганізації населення та виступив ініціатором дослідження практики місцевих референдумів.

«Народний фронт» підтримує ініціативу Асоціації міст України щодо стимулювання розвитку демократії участі саме на місцевому рівні. Хочу зазначити, що низький рівень уваги до правового регулювання саме у статутах територіальних громад та відповідних положеннях (про громадські слухання, місцеві ініціативи тощо) заважає діалогу місцевої влади та громади», - наголосила Бойко.

У зв’язку з цим вона навела приклад імплементації закону "Про декомунізацію» у Кіровограді. Як відомо, цей закон передбачає проведення громадських слухань з метою спільного прийняття рішення про нову назву населеного пункту, однак у Кіровограді громадські слухання не регламентовані.

«Тому і суспільний резонанс у питанні перейменування цього міста. Питання місцевого значення потрібно вирішувати у демократичний спосіб, а демократія потребує чіткої регламентації, аби не стати хаосом», - підкреслила народний депутат.

У той же час представник фракції «Народний фронт» зауважила, що, на жаль, сьогодні «єдиним популярним засобом бути почутими є мітинг, пікет, блокування». «І саме тому, що це дієво - практика останніх років доводить: з’являються ті, хто проводять нелегітимні акції, відбуваються маніпуляції та спекулювання. Отже, моє глибоке переконання щодо важливості регламентації діалогових форм між громадою та владою сьогодні зміцніло і я приєднуюсь до заклику спікерів форуму: шановні міські, сільські, селищні голови, не бійтесь діалогу з громадою, а щоб він був конструктивний – регламентуйте форми прямої демократії», - закликала народний депутат.

Під час Форуму також відбулась дискусія з питань підтримки економічного розвитку територіальних громад в Україні за участі представників Мінекономрозвитку, Мінрегіону, Асоціації міст України, Федерації канадських муніципалітетів, проектів міжнародної технічної допомоги та експертного середовища.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua