"Народний фронт" підтримує добровільне об’єднання громад та процес децентралізації, - Олена Бойко
середа, 22 червня 2016, 12:51

Фракція "Народний фронт" має чітку позицію підтримки добровільного об’єднання громад і процесу децентралізації в цілому та є одним з ініціаторів цього процесу на законодавчому полі.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", Голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко під час ХІІ Українського муніципального форуму, який триває в Одесі.

У форумі також взяли участь представники фракції "Народний фронт" Микола Федорук та Андрій Река. Загалом серед учасників, яких зібралось майже 300, – голови громад-членів Асоціації міст України (АМУ), представники парламенту, профільних міністерств, а також проектів міжнародної технічної допомоги – партнерів АМУ, експертного середовища.

Як зазначила Олена Бойко, на початку засідання було оголошено старт "децентралізаційного марафону", мета якого - активізація та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад.

Крім того, в рамках форуму відбувся День діалогу з органами державної влади (проводиться в рамках проекту USAID "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні").

"Діалог був насиченим: і про місцеві бюджети, і про соціальні послуги, і про галузеві реформи. "Народний фронт" має чітку позицію підтримки добровільного об’єднання громад та процесу децентралізації в цілому: ми є авторами/співавторами саме тих актуальних законопроектів, на які є запит", - зазначила Олена Бойко.

За словами народного депутата, мова йде про законопроекти щодо підтримки інституту старост (№ 3535, 4091), вирішення питань добровільно об’єднаних громад, що об’єднались у межах цілого району (№ 4165), урегулювання питань об’єднання громад, що належать до різних районів (№ 4676), стимулювання подальшої позитивної динаміки об’єднання громад (№ 4772, 4773) тощо.

"Законопроект № 4355 (земельна децентралізація) готується до другого читання і члени "Народного фронту" активні у його підготовці. Говорили про чітку позицію щодо набуття містами статусу міст обласного значення: Комітет підтримуватиме практику надання такого статусу лише за умов, якщо містo-претендент – адміністративний центр добровільно об’єднаної громади", - додала вона.

У той же час представник фракції "Народний фронт" повідомила, що палка дискусія виникла навколо законопроекту № 2489 "Про службу в органах місцевого самоврядування", що наразі готується до другого читання

Як наголосила Олена Бойко, обурення учасників заходу викликали правки, згідно з якими відбудеться виведення всіх виборних посад зі сфери дії закону.

"Я неодноразово наголошувала, що не підтримаю таку позицію і неодноразово публічно закликала Альону Іванівну Шкрум (фракція ВО "Батьківщина. – Ред.") не робити експеримент зі службою в органах місцевого самоврядування. Натомість ані позиція колег, ані обурення представників місцевого самоврядування не змінили суб’єктивну думку голови профільного підкомітету". - підкреслила парламентар.  

Крім того, за словами Бойко, учасників обурило намагання посилення функцій Нацагенції з питань держслужби в частині державного нагляду щодо органів місцевого самоврядування.

"Введення посад керуючих справами виконкомів – додаткові витрати з бюджету малих громад та, що є надважливим – послаблення інституційної спроможності міських, сільських, селищних голів: це буде обрана особа без повноважень", - наголосила народний депутат.

Вона зазначила, що представники "Народного фронту", маючи чітку позицію, яка співпадає з позицією Асоціації міст України, відстоюватимуть разом цілісність системи місцевого самоврядування.

"Народний фронт" послідовний у своїй позиції підтримки публічної служби: саме Уряд Яценюка вніс у парламент і законопроект "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", і законопроект № 4526 (про внесення змін у 24 ЗУ для узгодження з ЗУ "Про державну службу") був розроблений попереднім Урядом і підтриманим нинішнім", - підкреслила парламентар.

"Ми ведемо професійний діалог, у нас немає часу на демагогію, ми не розділяємо позицію деяких колег, які не підтримують реформу лише за одним простим принципом: "а баба-яга проти"!", - резюмувала представник "Народного фронту".

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua