Наталія Кацер-Бучковська - для Financial Times: Україна стала на крок ближче до енергетичної незалежності
четвер, 21 грудня 2017, 11:25

Україна зробила значний крок у напрямку енергетичної незалежності та покращення свого інвестиційного рейтингу завдяки ухваленню Верховною Радою України змін до Податкового кодексу в частині зниження ренти на видобуток власного природного газу.

Про це написала представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська в статті “Україна робить крок до енергетичної незалежності”.

Як вона пише у своєму матеріалі, у 2016 році Україна імпортувала 11,1 млрд куб. м газу від близько 35-ти компаній, при цьому загальний обсяг споживання газу в Україні за рік склав 29 млрд куб. м.

“Враховуючи значні загальні зареєстровані запаси природного газу в розмірі близько 600 млрд куб. м, що виводить Україну на третє місце в Європі, а також значний попит на природний газ, на пріоритетні та стратегічні позиції виходить необхідність нарощення власного газовидобутку. Прийняття Верховною Радою України поправок до Податкового кодексу позитивно вплине на прогрес у цьому напрямку”, - наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

На переконання народного депутата, “Україна зробила значний крок у напрямку енергетичної незалежності, ухваливши зміни до Податкового кодексу (законопроект 6776-д) в частині ренти на газ”.

“Таким чином, починаючи з 1 січня 2018 року, впроваджується стимулююча рента на газ, видобутий з нових свердловин на суходолі, у розмірі 12% і 6% в залежності від глибини залягання покладу (до/понад 5 км)”, - написала парламентар.

Крім того вона зазначила, що впроваджується стабілізаційна умова для наступних проектів: мораторій на підвищення ставок ренти на п’ять років (до 2023 року), а також унормовується рента для угод про розподіл продукції на рівні 2% та 1.25% для нафти і газу відповідно.

Представниця фракції “Народний фронт” також відмітила, що завдяки прийняттю зазначеної стимулюючої ренти підвищується інвестиційна привабливість газовидобувного сектору України.

“Україна впевнено продемонструвала світовій спільноті та усім зацікавленим інвесторам своє чітке та тверде рішення щодо покращення умов для інвестування та створення сприятливого середовища для ведення бізнесу. Перш за все - завдяки впровадженню стимулюючої ставки ренти. А встановлення мораторію на підвищення ставок ренти демонструє прагнення України бути прогнозованим та надійним партнером у веденні газовидобувного бізнесу”, - вважає народний депутат.

Наталія Кацер-Бучковська наголосила в статті на тому, що “Україна досягла значних успіхів у створенні конкурентних національних енергетичних ринків протягом останніх трьох років”. У той же час, на її думку, як і раніше важливим залишається повна імплементація положень законів, що встановлюють газовий ринок, ринок електроенергії та реформують незалежний регулятор - як основи для демонополізації та лібералізації наших енергетичних ринків.

Парламентар також відзначила досягнення України в цілому і в інвестиційному напрямках. Зокрема, вона відмітила, що згідно з доповіддю інвестиційної політики  Організації економічного співробітництва та розвиткуУкраїна досягла значного прогресу у вдосконаленні своєї інвестиційної політики, а Світовий банк очікує, що в середньостроковій перспективі економіка зростатиме на 3-4% на рік”.

“Прямі іноземні інвестиції в 2016 році склали $4,4 млрд, що на 17% більше, ніж у 2015 році ($3,8 млрд). Україна займає 80-те місце у звіті Світового банку “Ведення бізнесу” за 2017 рік, що на три позиції вище, ніж у попередньому році, та на 57 позицій вище, ніж у 2013 році”, - резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua