Наталія Кацер-Бучковська для Financial Times: Україна захищатиме власні енергетичні інтереси і буде протидіяти проекту "Північний потік-2"
середа, 7 вересня 2016, 10:22

Реалізація проекту "Північний потік-2" представляє реальну загрозу для енергетичної безпеки Європи, оскільки його справжня мета полягає в повноцінному виключенні до 2019 року України, деяких центральноєвропейських та східноєвропейських країн з системи транспортування російського газу до Європи.

Про це написала народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська в статті для американського видання Financial Times.

Вона зазначила, що «на даний момент для транспортування газу з Росії в Європу є достатньо діючих потужностей, наприклад, Nord Stream I, який наразі завантажений лише на половину своєї потужності».

Депутат також зауважила, що з огляду на той факт, що "Газпром" не планує збільшувати об’єми поставок газу, "стає абсолютно незрозумілою мета додаткового газотранспортного шляху вартістю в 10 млрд EUR".

Крім того, парламентар відмітила в статті, що подальша реалізація проекту "Північний потік-2" буде йти в розріз із ключовими позиціям "Енергетичної стратегії Європейського Союзу", зокрема, в частині необхідності диверсифікації постачальників енергетичних ресурсів.

Окрім стратегічних та політичних викликів, реалізація проекту "Північний потік-2", за словами Наталії Кацер-Бучковської, суперечить також нормам антимонопольного законодавства ЄС.

"Реалізація проекту "Північний потік-2" посилює позиції монополіста на ринку та не відповідає вимогам анбандлінгу (розподілу) Третього енергопакету, згідно з якими активи з видобутку та транспортування газу не можуть належати одній компанії", - пише народний депутат.

Як зауважила Наталія Кацер-Бучковська, Україна повинна проводити активну дипломатію щодо захисту власних енергетичних інтересів та протидіяти реалізації такого дороговартісного та непотрібного проекту, як "Північний потік-2".

"Україна була, є та залишатиметься надійним транспортером газу до Європи, а українська газотранспортна система є однією з найпотужніших у світі з пропускною здатністю більше ніж 288 млрд куб. м/рік", - наголошує представник фракції "Народний фронт".

Водночас парламентар зазначає, що не зважаючи на наведені аргументи, "Газпром" продовжує активно лобіювати реалізацію проекту.

"Що переможе: геополітична гра чи верховенство права ЄС? Це також залежить від активної позиції української дипломатії та здатності держави відстоювати свої інтереси в регіоні", - резюмує Наталія Кацер-Бучковська.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua