Наталія Кацер-Бучковська для Word Economic Forum: Україна відіграє ключову роль у забезпеченні енергетичної безпеки Європи
вівторок, 18 липня 2017, 12:22

Наявність в Україні однієї з найпотужніших у світі газотранспортних систем та однієї з найпотужніших в Європі мереж підземних сховищ газу робить нашу державу унікальною з точки зору подальшої синхронізації енергетичних систем з Європейською.

Про це написала представник фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська у статті для Word Economic Forum "Чому Україна є центральною у забезпеченні енергетичної безпеки Європи".

Вона нагадала, що понад 15 європейських країн отримують російський газ, що транспортується через українську газотранспортну систему. При цьому, як зауважила народний депутат, не дивлячись на сучасні безпекові та соціально-політичні виклики, Україна продовжує бути надійним транзитером.

"Після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС енергетична безпека стала пріоритетом для обох сторін", - вважає парламентар.

Так, вона пише, що Україна на шляху до євроінтеграції в секторі енергетики зосереджує основну увагу на розвитку міцних енергетичних зв’язків з європейськими партнерами.

"Ми активно працюємо над синхронізацією Об’єднаної енергосистеми України з ENTSO-E, синхронізації газотранспортних систем в рамках. Інтенсифікуємо діалог з Литвою, Латвією, Словаччиною, Чехією, Угорщиною та Польщею з метою організації Східноєвропейського газового хабу", - наголосила народний депутат.

В своїй статті Наталія Кацер-Бучковська також зазначила і про перспективи поглиблення співробітництва між Україною та ЄС в сфері енергетичної безпеки з огляду на існуючий потенціал нашого енергетичного сектору.

"Українська газотранспортна система є однією з найпотужніших у світі. В Україні одна з найпотужніших в Європі мереж підземних сховищ газу, яка складається з 12 сховищ із загальною активною місткістю 31 млрд куб. м. Україна володіє потужною системою магістральних електромереж, якими щорічно передається понад 110 млрд кВт/год електроенергії. Україна володіє значним потенціалом в сфері відновлювальної енергетики, який оцінюється приблизно в 100 млн тонн умовного палива (т.у.п). Це робить Україну унікальною з точки зору подальшої синхронізації енергетичних систем з Європейською", - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

Окрім того, народний депутат написала і про нагальні кроки, які вже зроблені, або потрібно зробити, з метою посилення енергетичної безпеки регіону.

Так, за її словами, необхідно продовжити подальшу роботу над "Планом заходів зі зміцнення енергетичної безпеки України до 2020 року" та над законопроектом "Про засади державної політики у сфері енергетичної безпеки", враховуючи найкращий міжнародний досвід та передові практики.

 

Не оминула депутат увагою і необхідність приєднання України до роботи Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки та поглиблення співпраці з ним, особливо в контексті захисту енергетичної інфраструктури від кіберзагроз, що дозволить залучити кращий досвід Альянсу у формуванні системи захисту в рамках питань енергобезпеки.

 

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua