Наталія Кацер-Бучковська: На енергетичному ринку має діяти незалежний регулятор
вівторок, 22 грудня 2015, 19:19

З моменту набуття незалежності реформи на енергетичному ринку України не проводилися, що призвело до його монополізації та неефективного використання дефіцитних і дорогих енергоносіїв.

Про це написала у своїй статті для Financial Times народний депутат фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська.

"Енергетична реформа має вирішальне значення для української економіки в цілому, адже енергетичний сектор становить 30% від ВВП, при цьому українська економіка залишається найбільш енергоємною серед країн Європи. Саме в енергетичному секторі зосереджені найбільші монополії, що диктує необхідність демонополізації і встановлення конкурентоспроможних правил гри, щоб зробити ринок ефективним і знищити корупцію", - наголосила вона.

Народний депутат зазначила, що парламент і Уряд вже зробили важливі кроки, але потрібно докласти ще багато зусиль, щоб домогтися визначених цілей.

Як приклад вона навела ухвалення в квітні 2015 року нового закону про ринок природного газу.

"Європейське енергетичне співтовариство позитивно оцінило ухвалений закон як такий, що повністю відповідає Директиві ЄС 2009/73/EC і Регламенту (EC) 715/2009, а відтак зобов’язанням України як члена Енергетичного Співтовариства", - зазначила народний депутат.

"Закон про ринок природного газу встановлює нові правила гри на ринку, логічною є потреба у формулюванні і формуванні нових засад функціонування державних регулюючих органів. Першою "слабкою ланкою" слід визначити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)", - підкреслила Наталія Кацер-Бучковська.

"Зрозумілим є те, що незалежність регулятора може бути забезпечена виключно через політичну, фінансову, інституційну та оперативну самостійність, якої на даний момент не існує", - сказала вона.

Кацер-Бучковська вважає, що регулятор повинен мати особливий статус, який доцільно закріпити в Конституції України.

"На даний момент, Комісія підпорядкована Президенту України, і цілковито залежить від його рішень, особливо, по лінії кадрових призначень. Не зрозумілим залишається питання юридичної відповідальності та координації зусиль з Антимонопольним комітетом України та судовою системою країни", - сказала вона.

Народний депутат також наголосила, що формула успіху реформи газового сектора включає в себе не тільки реформу регулюючого органу, а й реформу управлінську.

"Наступним логічним кроком разом з реформою НКРЕКП має стати кардинальна реформа неефективних корумпованих управлінських організацій, які діють на енергетичному ринку країни", - підкреслила Наталія Кацер-Бучковська. 

"Реформування газового сектору є лише верхівкою айсбергу, який іменується паливно-енергетичним комплексом. Маємо визнати, Україна зробила значний ривок вперед, але багато роботи ще чекає попереду", - резюмувала вона.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua