Наталія Кацер-Бучковська: Незалежність енергетичного регулятора – це обов’язкова умова для завершення реформування енергетичного ринку
четвер, 24 грудня 2015, 11:38

Інституційна, політична та фінансова незалежність енергетичного регулятора - Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – є надзвичайно важливою для розвитку енергетичного ринку України та завершення його реформування, а також стане гарантією для інвесторів.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час круглого столу, присвяченому реформі енергетичного регулятора.

Усі учасники круглого столу наголосили на необхідності невідкладно розглянути у парламенті урядовий проект закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№2966).

Наталія Кацер-Бучковська, наголошуючи на важливості незалежності НКРЕКП, повідомила, що сьогодні увесь бюджет регулятора формується в процесі формування Державного бюджету. Тому, на її думку, зараз "дуже важливо закріпити загальносвітову норму, коли самі учасники та ліцензіати енергетичного ринку сплачують внески, за рахунок яких регулятор має можливість формувати свій бюджет і самостійно визначати рівень своїх витрат".

При цьому народний депутат зауважила, що оборот українського ринку енергетики складає близько 400 млрд грн, що є значною частиною Державного бюджету. Враховуючи це, на її думку, працівники НКРЕКП "не можуть бути фінансово залежними та отримувати низьку заробітну плату".

Представник фракції "Народний фронт" також наголосила, що сьогодні енергетика є однією з найбільш монополізованих галузей української економіки, тому її демонополізація потребує певного часу.

"Перш за все, ми маємо створити конкурентні умови на ринку і залучати інвестиції. І якщо в Україні буде справді інституційно, політично та фінансово незалежний енергетичний регулятор, це буде додатковою гарантією дотримання прав інвесторів, які мають бажання заходити на український ринок", - наголосила вона.

Крім того, як повідомила Наталія Кацер-Бучковська, забезпечення незалежності НКРЕКП є частиною євроінтеграційних зобов’язань України.

"В межах Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша держава взяла на себе зобов’язання перед енергетичним товариством, що закон про НКРЕКП буде прийнятий і що ми проведемо реформу енергетичного регулятора. Тому ця реформа важлива і з позиції євроінтеграції України", - наголосила народний депутат.

Більше того, Кацер-Бучковська вкотре нагадала, що вже ухвалений закон "Про ринок природного газу" не зможе повноцінно запрацювати без реформи НКРЕКП.

"До моменту прийняття законопроекту №2966 ми не можемо говорити, що реформа ринку газу завершена. Тобто, фактично ми стараємося демонополізувати і зробити відкритими правила роботи на енергетичних ринках і, у той же час, не проводимо реформу регулятора. Тому цей закон є критично важливий", - підкреслила вона.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua