Наталія Кацер-Бучковська: Пріоритетним завданням у газовій сфері є збільшення конкуренції на ринку природного газу
четвер, 30 червня 2016, 16:41

Створення законодавчих умов для збільшення конкуренції на ринку природного газу є пріоритетним завданням для Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету Наталія Кацер-Бучковська під час круглого столу на тему: "Ринок природного газу: перші результати і проблеми".

Вона зазначила, що найбільш пріоритетним завданням на цей рік для профільного комітету є збільшення конкуренції на ринку природного газу. В тому числі для парламенту головним завданням в енергетичній сфері є прийняття Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг". Народний депутат при цьому повідомила, що цей закон вже підготовлений і "парламентарі докладуть максимальних зусиль, щоб він був ухвалений протягом цієї сесії".

"Без незалежного регулятора, який зможе приймати політично незаангажовані та професійні рішення, не можливо закінчити процес реформування ринку природного газу та створити максимально конкурентні умови", - наголосила вона.

Крім того, Наталія Кацер-Бучковська погодилася з наявністю певних проблем, які чинять перепону на шляху до розвитку конкуренції на газовому ринку. Так, вона зазначила, що Верховна Рада на законодавчому рівні підтримує зниження досить високої норми страхового запасу газу, ухваливши у першому читанні законопроект №3617 "Про ринок природного газу" (щодо страхового запасу природного газу).

"Беручи до уваги, що нерівні умови для різних гравців ринку не сприяють конкуренції, ми хотіли би бачити більш активну позицію Антимонопольного комітету. Мають бути максимально виключені зловживання монопольним становищем, перш за все, під час встановлення цін, і не лише на ринку газу, але й на інших енергетичних ринках", - зауважила  парламентар.

Більше того, народний депутат підкреслила важливість вирішення проблемного питання, пов’язаного з управлінням газорозподільними мережами, встановленням плати за розподіл газу та шляхами передачі цих мереж для подальшого користування.

Наталія Кацер-Бучковська так само наголосила на необхідності збільшення власного видобутку природного газу шляхом реформування системи оподаткування видобувних галузей.

"Без залучення інвестицій ця галузь не буде розвиватися. "Укргазвидобуванню" буде важко самостійно збільшувати видобуток, їм також потрібні інвестиції, як і приватним компаніям. Одна з умов для цього – конкурентний режим оподаткування", - підкреслила вона.

Як зазначила представник фракції "Народний фронт", також потребує завершення розробка системи субсидіювання населення, в тому числі в частині монетизації.

"Необхідно змоделювати максимально ефективну систему, яка б не лише захищала споживачів електроенергії, а й також стимулювала до активного впровадження заходів щодо енергозбереження", - наголосила член Комітету ВР з питань ПЕК.

У зв’язку з цим важливим питанням, на її думку, є облік тепла, природного газу та інших енергоресурсів, "без якого енергозбереження та енергетична стратегія не можуть існувати".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua