Наталія Кацер-Бучковська: Україна має зайняти гідне місце на глобальному енергетичному ринку
четвер, 21 квітня 2016, 18:23

Експортери енергоносіїв використовують ціни як інструменти для впливу на залежні країни, тому для забезпечення енергетичної безпеки Україні потрібно інтегруватися до європейського енергетичного простору.

Про це йдеться у статті народного депутата фракції "Народний фронт", члена  Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталії Кацер-Бучковська для  «Атлантичної ради» - одного з найавторитетніших видань та аналітичних центрів США.

У своїй публікації український парламентар пише про місце України на світовому енергетичному ринку, європейську енергоінтеграцію та енергетику як інструмент гібридної війни.

Народний депутат підкреслила, що в процесі проведення реформ Україна зобов’язалася демонополізувати один з найбільш важливих ринків – енергетичний ринок.

«Україна є головним партнером ЄС по транзиту та зберіганню газу. Стабільність України є важливою передумовою енергетичної безпеки всього регіону. В умовах гібридної війни на сході України перед країною постають нові виклики у відстоюванні своїх енергетичних інтересів. Необхідно нарощувати власний видобуток газу, модернізувати енергетичну інфраструктуру, прийняти заходи з підвищення енергоефективності», - наголошує Кацер-Бучковська.

За її словами,  енергетика має геополітичний аспект: експортери енергоносіїв використовують ціни як інструменти для впливу на залежні країни, тому для забезпечення енергетичної безпеки Україні потрібно інтегруватися до європейського енергетичного простору.

«Впровадження Третього енергопакету ЄС сприятиме розвитку конкурентного ринку та зміцненню енергетичної безпеки, лібералізації ринку газу, нафти, електроенергії та вугілля. Важливим є також впровадження реформи щодо незалежного енергетичного регулятора», - пише народний депутат.

Вона також наголошує, що Україні потрібні значні інвестиції в розвиток енергоефективності, відновлюваних джерел енергії, видобуток газу. Крім того, за її словами, окрім інвестицій, необхідні також структурні зміни в енергетичній сфері.

Наталія Кацер-Бучковська відзначила, що український уряд вже зробив кроки для покращення інвестиційного клімату та запровадження прозорих умов роботи в енергетичній сфері.

«Тепер Україна відкрита для зарубіжних інвесторів та національних компаній, що грають за правилами конкурентного та прозорого ринку», - підкреслює вона.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua